Tuesday, May 10, 2011

Πειράµατα από νεανικές οµάδες στη σκηνή

  • ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΧΩΡΑ» 
  • Δ.Κ., ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 10 Μαΐου 2011 
Στην Αθήνα των 400 παραστάσεων ετησίως, νέοι δηµιουργοί και οµάδες διεκδικούν τη θέση τους µε ευφάνταστες, συχνά πειραµατικές, παραγωγές. Το νεανικό θέατρο διαµορφώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε κάθε λογής χώρο, από µπαρ και γκαράζ έως συµβατικές σκηνές. Το Bob Theatre Festival εντόπισε για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά τις νεανικές δουλειές που κέρδισαν τις εντυπώσεις και τις συγκεντρώνει στο θέατρο «Χώρα» έως τις 15 Μαΐου.

«Ο Bob βλέπει πολύ θέατρο, αλλά λυπάται γιατί οι νέοι δεν επιλέγουν το θέατρο ως τρόπο διασκέδασης». Είναι το µότο των διοργανωτών του φεστιβάλ νεανικού θεάτρου, το οποίο παρουσιάζει φέτος είκοσι παραγωγές µαζί µε τη βραβευµένη στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιµβούργου «Odyssey». Οι «Παραλογές ή Μικρές καθηµερινές τραγωδίες» (απόψε και αύριο) της εταιρείας θεάτρου «Sforaris», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, έκαναν πρεµιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών 2010.


Εκτοτε κερδίζουν το κοινό θίγοντας το θέµα της λανθάνουσας βίας στον µικρόκοσµο της οικογένειας και της απρόβλεπτης συµπεριφοράς των ανθρώπων.

Το γκροτέσκο παραµύθι «Το αγόρι που κλώτσαγε» και το «Ενας κόµης στονΑδη» τηςκοριτσίστικης οµάδας Cheek- Bones, o «Γλάρος» του Τσέχοφ από τη νεοσύστατη οµάδα Pequod, το «Danny’s Wake» του Τάσου Αλατζά, η «Υπερπαραγωγή» του κωµικού ∆ηµήτρη ∆ηµόπουλου και «Το νησί» των βλακlist είναι µερικές από τις παραστάσεις του Bob Theatre Festival. Και οι παραστάσεις «Μαµά Ελλάδα 2», «Εκεί, εκεί στην Κόλαση», «Ο πλανήτης», «Το ίδρυµα» των Abovo – οι οποίοι διοργανώνουν το φεστιβάλ µαζί µε την οµάδα CoYoT των Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

Η διεθνής οµάδα σωµατικού θεάτρου Theatre Ad Infinitum «ξαναγράφει» τον θρύλο του Οδυσσέα, παρουσιάζοντας επί σκηνής την επική προσπάθεια ενός άντρα να επανενωθεί µε την οικογένειά του αλλά και να εκδικηθεί. Είναι η φιλοξενούµενη παράσταση του φεστιβάλ, η «Odyssey», που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιµβούργου το 2009.

Ο καθιερωµένος διαγωνισµός Scratch Night θα πραγµατοποιηθεί και φέτος (12/5), δίνοντας χώρο έκφρασης για την επόµενη σεζόν σε νέους δηµιουργούς. Οκτώ οµάδες θα παρουσιάσουν 15 λεπτά από τη δουλειά τους και η νικήτρια θα ανεβάσει ολοκληρωµένη πια την παράστασή της τον χειµώνα στο θέατρο «Χώρα» µε τα έξοδα του χώρου πληρωµένα.
INFO
To 4o Bob Theatre Festival παρουσιάζεται στο θέατρο «Χώρα» (Αµοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210-8673.945) έως 15 Μαΐου. Εισιτήρια: 12 και 8 ευρώ. Το πρόγραµµα στο http:// www.bobfestival.gr/

No comments: