Tuesday, May 10, 2011

"Τι είναι η πατρίδα μας;" Διετία από το Εθνικό Θέατρο


Ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου των θεατρικών περιόδων 2011 - 2012 και 2012 - 2013.

Εισαγωγικό σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Θεατρικές περιόδοι 2011 - 2013

"Τι είναι η πατρίδα μας;"
Ιωάννης Πολέμης (1862 – 1924)

Τα επόμενα δύο χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο ανοίγουμε το κεφάλαιο «Ελλάδα». Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, που τείνει να μας βυθίσει στο τέλμα της σύγχυσης, που γεννά θεμελιώδη ερωτήματα και ενισχύει το σκεπτικισμό γύρω από τον ορισμό, τη συνέπεια και τη συνέχεια της εθνικής μας ταυτότητας, θέλουμε να διερευνήσουμε την ουσία και τη δυναμική της, όπως αυτές αποτυπώνονται στην πολιτιστική παρακαταθήκη μας.
Να αντλήσουμε από το ευρύτερο δυνατό φάσμα της ιστορίας, της δραματουργίας και της συνολικής ελληνικής πνευματικής παράδοσης. Να διατρέξουμε πολλούς αιώνες δημιουργίας, συγκρούσεων, ιδεών,  ψάχνοντας μια σταθερά, μια όσο το δυνατόν πειστικότερη απάντηση στο μόττο της επόμενης διετίας: «τι είναι η πατρίδα μας;». Επιδίωξή μας: ένα πανόραμα της εξέλιξης του ελληνικού έθνους, της ελληνικής γλώσσας, μια αναδρομή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία μας, ένας καθρέφτης των ηθών μας αλλά και ένας ανεστραμμένος καθρέφτης του τρόπου με τον οποίο μας είδαν και μας βλέπουν οι ξένοι -πώς είδαν και βλέπουν τα πάθη μας, τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, πώς εμπνεύστηκαν από μας. Μια αναβάπτιση στις ρίζες και μια αναδημιουργία της παράδοσης. Γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να δούμε τι έχει πια απομείνει από το αρχαίο ελληνικό, το βυζαντινό, το μετεπαναστατικό ελληνικό πνεύμα και πώς αυτά αφομοιώνονται και συνομιλούν με τον σύγχρονο πολιτισμό μας.

Έτσι, προτείνουμε στο ρεπερτόριό μας σημαντικά κείμενα από την ελληνική θεατρική παραγωγή, εμβληματικά θεατρικά έργα ξένων συγγραφέων που εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα, διασκευές ακρογωνιαίων λίθων της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και αναθέσεις που σχετίζονται με τα φλέγοντα προβλήματα του καιρού μας. Παράλληλα, στον κύκλο της Άλλης Διάστασης, εντάσσουμε μια σειρά από εκδηλώσεις που συνδέονται επίσης με την ελληνική πνευματική κληρονομιά και πολλαπλασιάζουν τις απαντήσεις στο ερώτημα του μόττο μας.

Όπως κάθε χρόνο, έχουμε δίπλα μας παλιούς αλλά και νέους συνεργάτες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους συντελεστές. Το σταθερό άνοιγμά μας προς το εξωτερικό παραμένει μέσα στη στρατηγική μας, και μάλιστα απόλυτα συνειδητά με βάση το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Είναι όμως η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε έναν προγραμματισμό διετίας.

Πρόκειται για ένα ρίσκο σε μια εποχή που δεν φαίνεται να ευνοεί τέτοια ανοίγματα. Από την άλλη, σκεφτόμαστε, βασισμένοι και στη φετινή εμπειρία με την εξαιρετική ανταπόκριση του κοινού στις επιλογές μας, ότι οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, να βλέπουμε με μακροπρόθεσμη προοπτική και να μη φοβόμαστε τις προκλήσεις.  Ο προγραμματισμός της διετίας θα μας επιτρέψει να καλύψουμε σωστότερα τον κύκλο που ανοίγουμε, ενώ παράλληλα θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντάξουμε σε αυτόν και το θέατρο Rex, που θα ανακαινιστεί κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς και θα μας δοθεί ξανά για χρήση στην αρχή της μεθεπόμενης περιόδου.

Γιάννης Χουβαρδάς
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

[Από την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου]

No comments: