Friday, May 13, 2011

Παράσταση εφηβικού θεάτρου στις φυλακές ανηλίκων

  • Πρόκειται για το εφηβικό έργο «DNA» του Ντένις Κέλι σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου
Παράσταση εφηβικού θεάτρου στις φυλακές ανηλίκων
Εργο που γράφτηκε το 2007 ειδικά για εφήβους ανεβαίνει στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα 
Στις φυλακές ανηλίκων θα παιχθεί το έργο «DNA» του Ντένις Κέλι στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Σοφία Βγενοπούλου, μια που το θέμα του αφορά στην παραβατικότητα των εφήβων και προκάλεσε το ενδιαφέρον. Ολα ξεκίνησαν όταν μία δικαστής ανηλίκων παρακολούθησε το «DNA» στο θέατρο του Νέου Κόσμου και πρότεινε στους υπεύθυνους της παραγωγής να το παρουσιάσουν στους ανήλικους παραβάτες που βρίσκονται στις φυλακές Αυλώνα. Πράγματι έγινα οι απαιτούμενες κινήσεις και ο διευθυντής των φυλακών έδωσε την άδεια ώστε οι νεαροί κρατούμενοι να γίνουν θεατές μιας πτυχής της δικής τους, δύσκολης, ζωής.
Το «DNA» γράφτηκε το 2007, ειδικά για τους έφηβους, κατά παραγγελία του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, ώστε να συμεπριληφθεί στο πρόγραμμα Connections που αφορά στο εφηβικό θέατρο διεθνώς. Ο συγγραφέας πραγματεύεται το μεγάλο ζήτημα της μετάβασης από την εφηβική ηλικία στην ενήλικη ζωή, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που καλούνται οι νέοι να αναλάβουν αλλά και την ανάγκη τους να διαφοροποιηθούν από τους πολλούς, από την ομάδα. Μια ανάγκη που συχνά τους οδηγεί σε ακρότητες, των οποίων το τίμημα καλούνται να πληρώσουν. Η ψυχοσύνθεση αυτής της ηλικίας αποτέλεσε για τον Κέλι τη βάση για να μιλήσει για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και τον τρόπο που οι έφηβοι τα αντιμετωπίζουν. Το έργο που ξεκίνησε την ελληνική του καριέρα στη σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου _σε συμπαραγωγή με την εταιρεία θεάτρου Grashopper, στη σκηνή του θεάτρου Χώρα (2009-2010) και στη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε παιζόταν στο θέατρο του Νέου Κόσμου.
Η μετάφραση είναι του Εκτορα Λυγίζου, μαζί με τη σκηνοθέτιδα και παίζουν οι Μαρία Γεωργιάδου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελίνα Ρίζου, Άρτεμις Φλέσσα, Στέφανος Αχιλλέως, Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Λυκούρας, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. Στις φυλακές ανηλίκων θα παιχθεί το Σάββατο 28 Μαΐου ή 4 Ιουνίου.
  • Λοβέρδου Μυρτώ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  13/05/2011

No comments: