Tuesday, May 10, 2011

Η «Αόρατη Ολγα» διηγείται την ιστορία της

  • Σαντρα Bουλγαρη, Η Καθημερινή, Tρίτη, 10 Mαϊου 2011
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρότζεκτ εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Πρόκειται για τη συμμετοχή του Εθνικού Θεάτρου στο διεθνές θεατρικό πρόγραμμα «Emergency Entrance» υπό την ομπρέλα της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης με θέμα «Ξένος στην Πόλη» (η διαχείριση των ξένων στην καθημερινότητά μας). Εως και την Κυριακή (15/5) στον εναλλακτικό χώρο τέχνης «Βρυσάκι», στο Μοναστηράκι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την προπαρουσίαση του έργου σε εξέλιξη η «Αόρατη Ολγα» του Γιάννη Τσίρου, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης, παράσταση η οποία θα ανεβεί την ερχόμενη καλλιτεχνική περίοδο στο Εθνικό και θα συμμετέχει σε Φεστιβάλ στο Γκραζ της Αυστρίας στις αρχές του 2012.
Ενα θέμα «αφημένο από την τέχνη» χαρακτήρισε σε τηλεφωνική συνομιλία του με την «Κ» το trafficking, την καταναγκαστική πορνεία, για την οποία μιλάει η «Αόρατη Ολγα», ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης. «Ο Γιάννης Τσίρος βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες και τα λόγια του έργου είναι από δίκες που έχουν γίνει. Πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζεται πολύ κρυφά και με το οποίο ασχολούνται μόνο κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο Τύπος. Είναι σημαντικό να ακουστεί».

Στην «Αόρατη Ολγα» συναντάμε μια γυναίκα που μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, να ζει σ’ ένα διπλανό μας διαμέρισμα. Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό και είναι αμφίβολο εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να την βοηθήσει. «Το έργο μιλάει για τη σκληρότητα, για ένα δίκτυο που δεν χτυπιέται, για το πού μπορεί να φτάσει ο ανθρώπινος νους, για τη δική μας ενοχή», λέει ο Γιώργος Παλούμπης. Η «Αόρατη Ολγα».
Μια αληθινή ιστορία για τη 18χρονη κοπέλα Ο. Ν. από τη Βουλγαρία η οποία, μετά την εξαπάτηση και την καταναγκαστική εκπόρνευσή της για δύο χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, πουλήθηκε από τον Ρουμάνο προστάτη της στον Ελληνα Α. Χ. Για να ξεχρεώσει τον νέο προστάτη της, κρατήθηκε κλεισμένη για δεκατέσσερις μήνες σ’ ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, ενώ όταν «εξόφλησε» το χρέος της, μεταπωλήθηκε στον Γ. Π., ιδιοκτήτη ενός μπαρ στην Πάτρα. Οι καταγγελίες, έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών, οδήγησαν τον μαστροπό και τους εμπλεκομένους στο δικαστήριο, όπου αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.
Στο πρόγραμμα «Emergency Entrance», με διαφορετικά θέματα σε κάθε χώρα, συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Θέατρο Γκαριμπάλντι της Ιταλίας, το Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ κ. ά.

No comments: