Παρά τις μακροχρόνιες και επανειλημμένες εκκλήσεις προς το ΥΠΠΟΤ, το μοναδικό Θεατρικό Μουσείο της χώρας που γέννησε το θέατρο κλείνει. Δέσμια της κυβερνητικής αδιαφορίας άλλη μια κιβωτός πολιτισμού, από τις πιο σημαντικές, το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου, το μοναδικό που αποθησαυρίζει τη θεατρική ιστορία του τόπου, κατεβάζει ρολά. Το Θεατρικό Μουσείο, μετά την επίσχεση εργασίας που έκαναν οι 16 εργαζόμενοι σ' αυτό, λειτουργεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας, ενώ το ΥΠΠΟΤ και ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος περί άλλα τυρβάζουν.
Αυτή τη φορά το θέμα παρατράβηξε. Το προσωπικό είναι απλήρωτο επί 5 μήνες, ενώ το προεδρείο του ΔΣ δικάζεται στις 20 του Μάη, για χρέη στο ΙΚΑ και «υπεξαίρεση» των ασφαλιστικών του προσωπικού. Ετσι, το ΔΣ οδηγείται, με απελπισία, στην αναζήτηση λύσεων (διάλυση του σωματείου, εκποίηση της περιουσίας του) για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα. Μέρος της επιχορήγησης είχε λάβει το Μουσείο τον περασμένο Νοέμβρη. Από τότε τίποτε. Ετσι, σήμερα χρωστά ενοίκια ενός χρόνου στο χώρο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη. Τα χρέη του ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ το ποσό που εκκρεμεί να υπογραφεί από τον υπουργό ανέρχεται στις 150.000 ευρώ.
«Διαμαρτυρόμαστε για την οικονομική και πολιτισμική εξαθλίωση που βιώνουμε και ζητούμε συμπαράσταση σε αυτό τον άνισο αγώνα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι που κάνουν έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών συμπαράστασης.
Στις 18 Μάη, Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, έξω από το Θεατρικό Μουσείο, στις 5 μμ, ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη «Σπείρα - Σπείρα» θα δώσουν παράσταση συμπαράστασης.
Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Εταιρεία Συγγραφέων, τονίζοντας: «Το να αποφασίζεις να σταματήσεις την επιχορήγηση ενός πολιτισμικού φορέα, όπως το Θεατρικό Μουσείο ή τη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, που κι αυτή δίνει μάχη για την επιβίωσή της, είναι το πιο απλό πράγμα. Ιδίως όταν προβάλλεται το φόβητρο της οικονομικής κρίσης. Και ιδίως αν οι φορείς αυτοί αντιμετωπίστηκαν από τη σημερινή, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ως απλοί κωδικοί στο δημόσιο λογισμικό και όχι ως ιδρύματα με ιστορία και πολυετή προσφορά στην ελληνική παιδεία. Επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις - πλην εξαιρέσεων - είχαν και συνεχίζουν να έχουν τα ζητήματα πολιτισμού σε ανυποληψία. Αντί να ασχοληθούν με την ορθολογική οργάνωση και χρηστή διαχείριση των σημαντικών φορέων της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, τους άφησαν κυριολεκτικά στην τύχη τους, ώστε σήμερα να τους παρουσιάζουν ανυπόληπτους και έτοιμους για ευθανασία».
- ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 10 Μάη 2011
No comments:
Post a Comment