Thursday, May 12, 2011

Έκκληση του Κ.Γεωργουσόπουλου: Με λουκέτο κινδυνεύει το Θεατρικό Μουσείο



Το καμαρίνι του Δημήτρη Χορν στο Θεατρικό Μουσείο
Το καμαρίνι του Δημήτρη Χορν στο Θεατρικό Μουσείο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Τα οικονομικά αδιέξοδα οδηγούν σε λουκέτο το Θεατρικό Μουσείο που διαθέτει θεατρικό υλικό τριών αιώνων, από το 1750 έως σήμερα, και το επισκέπτονται πάνω από 70.000 μαθητές το χρόνο.

«Με χρέη προς το ΙΚΑ της τάξεως των 160.000 ευρώ, με 12 ενοίκια απλήρωτα και εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτους τους 15 εργαζόμενους, το Μουσείο κινδυνεύει με κλείσιμο και το υπουργείο Πολιτισμού έχει σηκώσει τα χέρια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό Εθνικό Μουσείο Θεάτρου στην Ευρώπη και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει αντίρρηση το μουσείο να γίνει κρατικό, να γίνει εποπτευόμενος οργανισμός, και τονίζει ότι «το Μουσείο προσφέρεται δωρεάν, δεν πωλείται».

Το Θεατρικό Μουσείο στεγάζεται στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, σε έναν χώρο 800 τ.μ., φιλοξενεί τα «καμαρίνια» των ηθοποιών, αλλά, κυρίως, πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τα μέσα του 19ου αιώνα ώς τις μέρες μας. Το Μουσείο και η Θεατρική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην οδό Καραμανλάκη 7, στα Πατήσια, αποτελούν πηγή για πανεπιστημιακή έρευνα για φοιτητές και ερευνητές και συνεργάζεται και με τα πέντε τμήματα θεατρολογίας.

Πριν από λίγους μήνες προσφέρθηκε από τον Δήμο Αθηναίων ένα κτίριο στην οδό Μητροπόλεως για να μεταφερθούν εκεί τα 35 καμαρίνια, όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει η μετακόμιση.

«Το θεατρικό Μουσείο επιχορηγείται εδώ και 40 χρόνια αποκλειστικά από το υπουργείο Πολιτισμού. Δεν έχει άλλο πόρο, δεν έχει εισιτήριο. Το μουσείο δεν είναι τόσο ένας εκθεσιακός χώρος, είναι αρχείο και κέντρο μελέτης. Υπάρχουν θεατρικά αρχεία από τις παραδουνάβιες χώρες πριν την επανάσταση, από το Βουκουρέστι, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη την Κύπρο, την Αλεξάνδρεια, και διαθέτει θεατρικά έργα, προγράμματα, αφίσες και αποκόμματα Τύπου από το 1896 έως σήμερα. Επίσης έχει μία βιβλιοθήκη 70.000 τόμων από το 1750 έως τις μέρες μας, καθώς και πάνω από 15.000 ανέκδοτες μεταφράσεις του περασμένου αιώνα, του Πλωρίτη, του Μάτεση και άλλων. Παράλληλα, υπάρχει και ένας εκθεσιακός χώρος, τα καμαρίνια μεγάλων πρωταγωνιστών, τα οποία είναι πρωτοποριακό μουσειακό εύρημα»τονίζει ο πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου.

Ο κ. Γεωργουσόπουλος, πριν τέσσερις μήνες συναντήθηκε με την γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οπότε και έλαβε ένα μέρος από τα χρωστούμενα, περίπου 200.000, από τις 450.000 της οφειλής.

«Σήμερα χρωστάμε 12 ενοίκια και το ΙΚΑ. Είμαι κατηγορούμενος στις 20 Μαΐου για υπεξαίρεση, καθώς θεωρούμαι για το ΙΚΑ εργοδότης, αφού υπογράφω τις μισθολογικές καταστάσεις» τονίζει ο κ. Γεωργουσόπουλος και σημειώνει: «Φαντάζομαι ότι δεν θα βρεθεί δικαστής να με δικάσει. Εγώ πάντως έχω ειδοποιήσει ότι αν με δικάσουν, θα κάνω ό,τι έκανε και ο Βασίλης Ραφαηλίδης, θα πάω φυλακή».

Στο συμβούλιο του Θεατρικού Μουσείου, το οποίο είναι άμισθο, συμμετέχουν οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Νικήτας Τσακίρογλου, Ερρίκος Μπελιές και Κώστας Πολιτόπουλος στη θέση του γενικού γραμματέα.

Στις σελίδες που έχουν δημιουργηθεί στο Facebook και το Twitter, στην προσπάθεια να μην κλείσει το Μουσείο, έχουν υπογράψει πάνω από 3500 πολίτες απ' όλο τον κόσμο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Μουσείου αποκάλυψε ότι δυο σημαντικά πρόσωπα του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο Νίκος Καβουκίδης ενδιαφέρεται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για το ξήλωμα των καμαρινιών και την ανασύστασή τους και ο Διονύσης Φωτόπουλος έχει προσφερθεί να κάνει την καινούργια διαρρύθμιση, στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως αν βέβαια βρεθούν τα χρήματα για να γίνει η μετακόμιση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: