Monday, May 9, 2011

Ξεκίνημα με Μπίχνερ

Το έργο «Λεόντιος και Λένα», που ο Γκέοργκ Μπίχνερ έγραψε σε ηλικία μόλις 23 ετών, πριν από περίπου διακόσια χρόνια, επέλεξε η 28χρονη Χλόη Μάντζαρη για το εναρκτήριο λάκτισμά της στη θεατρική σκηνοθεσία (στο θέατρο «Ροές»).


Ο Δημήτρης Κουτρουβιδέας (βασιλιάς) ανάμεσα στη Σοφία Γεωργοβασίλη (Λένα) και τον Μιχάλη Σαράντη (Λεόντιο)  
Ο Δημήτρης Κουτρουβιδέας (βασιλιάς) ανάμεσα στη Σοφία Γεωργοβασίλη (Λένα) και τον Μιχάλη Σαράντη (Λεόντιο)

Εχοντας διαγράψει ήδη μικρή πορεία στον κινηματογράφο -έχει σκηνοθετήσει πέντε μικρού μήκους ταινίες- ένιωσε πως η στιγμή είναι κατάλληλη για να δοκιμαστεί στην αμεσότητα και ζωντάνια του θεάτρου. Και κατέληξε στον Μπίχνερ για την «επικαιρότητά του», όπως μας λέει.

Ανάμεσα στα τρία έργα («Ο θάνατος του Δαντόν», «Βόιτσεκ») που πρόλαβε να γράψει στη συντομότατη ζωή του, μόλις 24 χρόνια, το «Λεόντιος και Λένα» είναι εκείνο που παρουσιάζεται σπανιότερα. «Δεν άφησα το έργο να με φοβίσει, αλλά να με βοηθήσει», λέει η Χλόη Μάντζαρη. «Είναι αριστούργημα από μόνο του και το αφήσαμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, απλώς να μιλήσει».

Εξωτερικά, πρόκειται για μια κωμωδία με τη μορφή παραμυθιού. Είναι η ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν πρίγκιπα και μια πριγκίπισσα. «Κάτω όμως από αυτή τη "ροζ καραμέλα", ο συγγραφέας σχολιάζει την εξουσία, το σύστημα, την επανάσταση», επισημαίνει η Χλόη. «Είναι απόλυτα συναφές με ό,τι ζούμε σήμερα».

Τη δημιουργικότητα του Μπίχνερ ενεργοποίησε η εκρηκτική εποχή στην οποία έζησε, η Γερμανία του μεταφεουδαρχικού καθεστώτος και της βιομηχανικής επανάστασης. «Ζούμε κι εμείς σε καιρούς αλλαγής», εκτιμά η νεαρή σκηνοθέτις. «Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας επανάστασης. Το έργο, όμως, είναι πεσιμιστικό ως προς αυτήν».

Πράγματι, ο Λεόντιος στην προσπάθειά του να αποφύγει το γάμο που του έχει οργανώσει ο πατέρας του με μια κοπέλα που δεν γνωρίζει, ξεκινά μια περιπλάνηση μακριά από το βασίλειό του και ερωτεύεται μια «άλλη». Τελικώς, όμως, ο εξαναγκαστικός γάμος είναι αναπόφευκτος. «Είναι λοιπόν άκρως πιθανό να με έχουν κουρδίσει να μιλάω και όλα αυτά τα λόγια να τα λέει ένας μηχανισμός από κυλίνδρους και σωλήνες», λέει ο Λεόντιος, όταν διαπιστώνει πως είναι αδύνατο να ξεφύγει από το πεπρωμένο του και πως η ατομική του επανάσταση είναι καταδικασμένη να καταλήξει εκεί από όπου ξεκίνησε.

Η Χλόη παραμένει πιο αισιόδοξη και με αυτόν το γνώμονα ξεκινά την περιπέτειά της στην τέχνη σε δύσκολες συγκυρίες. «Η εποχή ζητά εξωστρέφεια, καινοτομία, νέους τρόπους έκφρασης. Οι νέοι, τουλάχιστον, οφείλουμε να τους βρούμε και να συνεχίσουμε».

info: Ιάκχου 16, Γκάζι. Εως 29 Μαΐου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Παίζουν: Δ. Κουτρουβιδέας, Σοφία Γεωργοβασίλη, Ζ. Κουτελιέρης, Γ. Νούσης, Κ. Ραφαηλίδης, Μ. Σαράντης και Βένια Σταματιάδη.

No comments: