Saturday, May 14, 2011

Τρίπτυχη θεατρική «Στιγμή»

«Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!»
Ο θίασος «Στιγμή» γιορτάζει τα 15χρονά του με τρεις παραστάσεις στο θέατρο «Στούντιο Μαυρομιχάλη». Μέχρι τις 12 του Ιούνη θα παρουσιάζει τα έργα: «Τρελοβγενιώ» της Ινές Κανιατί. «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!» βασισμένη στο αυτοβιογραφικό πεζογράφημα του Ρώμου Φιλύρα «Η ζωή μου στο Δρομοκαΐτειον». «Ε. Χ. Γονατάς - Από την κρύπτη στο φως με τρεις μπακιρένιες δεκάρες» με κείμενα του Ε. Χ. Γονατά. 
Η «Τρελοβγενιώ» είναι διασκευή του ομώνυμου αριστουργηματικού έργου της Ιταλογαλλίδας συγγραφέως Ινές Κανιατί. Η σαραντάρα Μαρία «ανοίγει» την ψυχή της. Μιλά για πρώτη φορά για τη μάνα της, που όλοι την φώναζαν Τρελοβγενιώ. Αλλά σιγά-σιγά μιλά για τον εαυτό της και την παιδική της ηλικία σ' ένα χωριό της Κάτω Ιταλίας. Ενα θέμα που φέρνει στη σκηνή την ανθρώπινη σκληρότητα και την τρυφερότητα του παιδιού. Ενα μεγάλο ποίημα αγάπης. Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη, διασκευή: Μ. Τσιμά - Γ. Αναστασάκης, σκηνοθεσία - σκηνογραφία: Γιάννης Αναστασάκης, μουσική: Σωτήρης Δεμπόνος - Αντώνης Λιβιεράτος, φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Χριστόδουλος Στυλιανού. Ακούγεται η φωνή της Χαράς Αναστασάκη.
Η παράσταση «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!» φωτίζει τη μορφή του - σχεδόν ξεχασμένου σήμερα - ποιητή Ρώμου Φιλύρα και ανιχνεύει το δράμα των ανθρώπων που θεωρούνται «τρελοί», απομονώνονται και ασυλοποιούνται από την «υγιή» κοινωνία. Πρόκειται για ένα μονόλογο του «τρελού» ποιητή προς τους «υγιείς». Ο Φιλύρας σαρκαστικά διαπιστώνει ότι δεν είναι τόσο τρελός όσο θα 'πρεπε, γιατί διαθέτει ακόμη μνήμη και λογική. Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, σκηνικά - κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου, μουσική επιμέλεια: Κωσταντής Σφέτσας, φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Δημήτρης Κοτζιάς (Φιλύρας), Ζαχαρούλα Οικονόμου, Κωστής Σειραδάκης.
Η παράσταση «Ε. Χ. ΓΟΝΑΤΑΣ - Από την κρύπτη στο φως με τρεις μπακιρένιες δεκάρες», είναι ένα ταξίδι στον περίεργο κόσμο του Ε. Χ. Γονατά, αφιερωμένη στη μνήμη του. Ενας άνδρας συναντά τρεις γυναίκες σε μια κρύπτη (έναν παράδοξο κήπο με καραμελωμένα μήλα) και μαζί αναζητούν και βρίσκουν το φως. Με τρεις μπακιρένιες δεκάρες, με λέξεις και με στίχους. Σύνθεση κειμένου - σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, σκηνικό - κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού, φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Χριστόδουλος Στυλιανού, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Ελένη Κούστα, Σοφία Δερμιτζάκη.

No comments: