Sunday, March 20, 2011

Ο «Καθένας» στην έρημο με μια κανάτα νερό

Μπεκετικός «Καθένας» ο Μάνος Καρατζογιάννης στην «Πράξη χωρίς λόγια».
  • Βασιλόπουλο στο «Παραμύθι χωρίς όνο­μα» της Πηνελόπης Δέλτα αλλά και μπεκετικός ήρωας στο «Πράξη χωρίς λόγια» ο Μάνος Καρατζογιάννης δοκιμάζεται, για πρώτη φορά φέτος στη διαδρομή του στο σανίδι, με δύο «άγνωστά» του θεατρικά είδη: παιδικό θέατρο και θέατρο της σιωπής. Ηθοποιός που δεν διστάζει να «ανοιχτεί» σε νέα πράγματα, έχει πετύχει να ξεχωρίσει σε ερμηνείες δύσκολες κι απαιτητικές. Τώρα «βουτάει» σε κάτι «πρωτόγνωρο», στην «Πράξη χωρίς λόγια», σε σκηνοθεσία Ασπασίας Κράλλη. «Από τις λίγες φορές που, ενώ είναι κάτι καινούργιο, η λαχτάρα μου να επικοινωνήσω με τους θεατές είναι μεγαλύτερη από την αγωνία μου» σημειώνει.
 Στα ερείπια
  • Υποδύεται τον «Every­man», τον Καθένα, ήρωα ριγμένο από μια αόρατη ανώτερη δύναμη σ' έναν ερειπωμένο χώρο. Ηταν δική του η ιδέα να ανεβεί η παράσταση στα ερείπια του προαύλιου χώρου της Σχολής Καλών Τεχνών στην οδό Πειραιώς.
  • «Ο χώρος έχει κάτι από τη σημερινή Ελλάδα, κουβαλάει όλη την πολιτιστική παράδοση αλλά φέρει και το ερειπωμένο τοπίο. Ο σκηνικός χώρος δράσης είναι η έρημος, αλλά το έργο μιλάει γι' αυτό που ζούμε σήμερα. Πραγματεύεται τις ανάγκες ενός νέου ανθρώπου, να επιβιώσει, να ζήσει, όταν οι αόρατες ανώτερες δυνάμεις της ζωής μας περιορίζουν και συχνά μας εγκλωβίζουν».
  • Με κύριο συμβολισμό μια κανάτα δροσερό νερό που ποτέ δεν κατορθώνει να φτάσει, όπως ποτέ δεν κατορθώνει να φτάσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του, ο καθένας μένει στο τέλος αυτάρκης, με μοναδικά και μόνο δικά του εργαλεία, το μυαλό και τα χέρια του.
  • «Αυτά είναι δικά του. Δεν μπορεί να του τα πάρει κανείς, σε αντίθεση με ό,τι του προσφέρεται στη διάρκεια του έργου».
«Σαν να μπαίνεις σε αρένα»
  • Ως Βασιλόπουλο στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» (Παιδικό Στέκι Εθνικού Θεάτρου), υποδύεται έναν ήρωα που τον χαρακτηρίζει η «μαχητικότητα και η πίστη του για το κοινό καλό. Καλείται να σώσει τη χώρα του και ξεκινάει έναν αγώνα για να φέρει στην πατρίδα του ξανά τις αξίες». Η πρώτη του εμπειρία στο θέατρο για παιδιά ήταν...»σαν να μπαίνεις σε αρένα. Δεν είναι αυτονόητη η προσοχή και η σιωπή του λιλιπούτειου θεατή. Πρώτα κερδίζεις αυτά και ύστερα τη συμμετοχή του» τονίζει ο Μάνος Καρατζογιάννης.
  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
    «Πράξη χωρίς λόγια» του Σάμουελ Μπέκετ. Σκηνοθεσία: Ασπασία Κράλ­λη. Μετάφραση: Θανάσης Νιάρχος. Σκηνικά Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Μουσική: Κορνή­λιος Σελαμψής. Προαύλιος χώ­ρος της σχο­­λής «Καλών Τεχνών». Εισ.8 ευρώ. Πρεμιέρα 28 Μαρτίου.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 20/3/2011

No comments: