Tuesday, March 22, 2011

«Το ημέρωμα της στρίγγλας» από το ΚΘΒ

  • Μία από τις δημοφιλέστερες κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Το ημέρωμα της στρίγγλας», υπό τη σκηνοθετική ματιά του Ρόμπερτ Στούρουα, ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
«Πρόκειται για μια εξωστρεφή κωμωδία, με έντονο ερωτικό στοιχείο», τόνισε σε σχετική συνέντευξη Tύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης.

«Ακόμα και σ’ αυτήν την ελαφριά κωμωδία του, ο Σαίξπηρ μας μιλάει για τη δυσκολία της ανθρώπινης φύσης, για το ανεξήγητο της ύπαρξής της και το μυστηριώδες του ψυχισμού της», πρόσθεσε ο σημαντικός Γεωργιανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Στούρουα, ο οποίος σκηνοθετεί στην Ελλάδα για τέταρτη φορά.

Ο σκηνοθέτης πρόσθεσε, εξάλλου, πως «ο Σαίξπηρ κρύβει εκπλήξεις. Νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα, έχεις άποψη αλλά όταν δουλεύεις στο έργο καταλαβαίνεις ότι οι γνώσεις σου είναι άχρηστες».
Αναφερόμενος στην απόφαση του ΚΘΒΕ να συνεργαστεί με ξένους δημιουργούς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής υπογράμμισε ότι αποτελεί πολιτική του Κρατικού και θα συνεχιστεί και στο μέλλον, «καθώς θεωρούμε ότι το τοπικό πρέπει να ανοίγεται στο παγκόσμιο».

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Την απόδοση στα ελληνικά και τους φωτισμούς υπογράφει ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν μεταξύ άλλων οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Δημήτρης Κολοβός και Φούλης Μπουντούρογλου.

No comments: