Friday, March 25, 2011

Οταν η ζωή ανεβαίνει στο σανίδι

Οταν η ζωή ανεβαίνει στο σανίδι


H ομάδα Playback Ψ ειδικεύεται στο playback theatre, είδος που στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την αφήγηση και το ψυχόδραμα.

«Εφαλτήρια δύναμη είναι η αναζήτηση ενός θεατρικού εργαλείου που θα προκαλεί καλλιτέχνες και θεατές να προβούν σε μια αληθινή ανθρώπινη επικοινωνία», μας διηγείται ο ιδρυτής της ομάδας, ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής, Λάμπρος Γιώτης. Στις παραστάσεις, οι θεατές καλούνται να αφηγηθούν μια δική τους προσωπική ιστορία και οι ηθοποιοί στη συνέχεια την αναπαριστούν.
«Μπορούν να αναφερθούν σε κρίσιμες στιγμές της ζωής τους -απώλειες, πένθη, χωρισμούς-, σε ταξίδια, αναζητήσεις, όνειρα, οικονομικές-πολιτικές κρίσεις αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα», μας λέει ο σκηνοθέτης και συντονιστής της ομάδας, Δημήτρης Μπέγιογλου. Η ομάδα Playback Ψ από το 2004 έχει δώσει παραστάσεις σε θέατρα, εναλλακτικούς χώρους, σχολεία, συνέδρια, ημερίδες, φυλακές και νοσοκομειακά ιδρύματα.
«Φυσικά, δεν πρόκειται για ψυχοθεραπεία», σχολιάζει ο ηθοποιός Χρήστος Θεοχαρόπουλος, «αλλά για μια απόπειρα ανάσυρσης θεμάτων, εμπειριών, δυσκολιών που απασχολούν μια συγκεκριμένη ομάδα. Και η επίλυσή τους δεν αφορά πια την ομάδα μας, αλλά τους ίδιους».
  • Στο δίκτυο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.therapy-playback.gr
ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 24/3/2011

ΦΩTOΓΡAΦIΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΤΙΑΤΟΣ

No comments: