Wednesday, March 23, 2011

Το πένθος του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Μετά από εξήντα χρόνια κοινής ζωής, ο σπουδαίος Ελληνας θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης έχασε τη σύζυγό του Νίκη. Και η τραγική ειρωνεία της τύχης είναι ότι την ώρα που έφευγε η σύντροφός του για το μεγάλο ταξίδι εκείνος έδινε -και δίνει- τη μάχη του για τη ζωή σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο στα βόρεια προάστια.

Ο συγγραφέας, που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, είχε εισαχθεί ύστερα από σοβαρή επιπλοκή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται και να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Η κατάσταση της υγείας του είναι στάσιμη.

Η γυναίκα του, η Νίκη Καμπανέλλη ζούσε στη σκιά του όλα αυτά τα χρόνια, τον φρόντιζε και τον εμψύχωνε σε κάθε του συγγραφική προσπάθεια, που έγινε άθλος.

Καρπός του γάμου τους είναι η κόρη τους, η εκλεκτή σκηνογράφος Κατερίνα Καμπανέλλη (έχουμε δει δουλειά της στο «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη), που τους χάρισε μία εγγονούλα. Η κορούλα της, που έχει το όνομα της γιαγιάς της, ήταν η αδυναμία τους.

Η Νίκη Καμπανέλλη πέθανε προχθές από φυσιολογικά αίτια θανάτου και κηδεύτηκε χθες σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ηταν μια γυναίκα δυνατή ώς το τέλος και δεν περνούσε μέρα που να μην επισκεφτεί τον αγαπημένο της άντρα στην Εντατική. Μέχρι και την προηγούμενη προτού κλείσει τα μάτια της ήταν εκεί, κοντά του.


ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ, Espresso,

No comments: