Tuesday, March 22, 2011

Θεατρικός Κούνδουρος στο Ίδρυμα Κακογιάννη


Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια κρατούσε κρυμμένο στο συρτάρι του ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος το θεατρικό κείμενό του Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου. Βλέπετε, όταν γραφόταν αυτός ο εξαιρετικός ψυχογραφικός μονόλογος, στα σκοτεινά χρόνια της χούντας, δεν ήταν και τόσο απλό για κάποιον να ανέβει στο σανίδι και να παρουσιάσει το πώς πλάθεται ένας δολοφόνος και βασανιστής...
Σήμερα, που η βαθιά τομή που επιχειρούσε τότε ο Κούνδουρος στην ψυχική δομή ενός ανθρώπου που ο φανατισμός τον μετατρέπει σε δολοφόνο μπορεί να διαβαστεί κάτω από ένα τελείως διαφορετικό φως, ήρθε η στιγμή για τον σκηνοθέτη να ανασύρει το κείμενό του από το συρτάρι και να το εμπιστευτεί στη σκηνοθέτιδα Γιώτα Κουνδουράκη και τον ηθοποιό Νίκο Πανόπουλο, που θα το παρουσιάζουν από σήμερα στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.
Ο Θεόφιλος Τσάφος, ο πρωταγωνιστής του μονολόγου που, με τα μάτια καρφωμένα στο κοινό, απολογείται και δηλώνει όχι απλώς αθώος αλλά "άψογος", είναι ο εγκληματίας που έχει εκπαιδευτεί για να εξευτελίσει την ανθρώπινη ύπαρξη, κάνοντας αρχή από τη δική του... Τα χέρια του γίνονται όπλα φονικά και πνίγει τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε στη ζωή του, για να φανεί αντάξιος μιας μυστικής αποστολής που τον φτάνει στην παράνοια και το έγκλημα.
Στην παράσταση της Απολογίας του Θεόφιλου Τσάφου, που θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τις 17/4, η σκηνογραφία - εικαστική παρέμβαση είναι του Νίκου Γιαβρόπουλου, ενώ η μουσική επιμέλεια του Αλέξη Κυριαζή.

No comments: