Friday, March 25, 2011

«Υπομονή, πίστη, στόχοι»


  • ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΟΡΝ» ΚΑΙ «ΜΕΛΙΝΑ»
  • Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
Δώρα σημαντικά σε χέρια άξια. Ο χρυσός σταυρός του Δημήτρη Χορν στα χέρια του Θάνου Τοκάκη και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη στη Λουκία Μιχαλοπούλου.
«Κάθε έπαινο τον μεταφράζω ως “συνέχισε, προχώρα”. Υπάρχει βέβαια το άγχος να μην απογοητεύσω. Κυρίως, όμως, τον εαυτό μου και την αθωότητα με την οποία ξεκινούσα στο θέατρο. Οταν κλονίζεται η πίστη μου, σε αυτήν ανατρέχω», λέει 29χρονη Λουκία Μιχαλοπούλου.
«Το βραβείο με τιμά. Δεν το περίμενα όμως για να δικαιωθώ. Συνεχίζω αυτό που έκανα μέχρι σήμερα», λέει ο 31χρονος Θάνος Τοκάκης. Η επόμενη μέρα τον βρίσκει μοιρασμένο σε δύο πρόβες: για την αυριανή πρεμιέρα του «Θερμοκηπίου» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, αλλά και για τη φεστιβαλική παραγωγή του Θωμά Μοσχόπουλου.
«Σε αυτή τη δουλειά ρισκάρω τη ζωή μου και το μισό μου μυαλό χάθηκε γι’ αυτήν». Αυτή η φράση του Βαν Γκογκ «στοίχειωσε» τη Λουκία από τα σχολικά της χρόνια. «Τότε αποφάσισα πως ήθελα να παίρνω ρίσκα». Πράγματι, από το 2003 που αποφοίτησε από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης δίνεται ολόψυχα σε κάθε της ρόλο.
Αλλά και ο Θάνος εγκατέλειψε την Ηλεκτρονική που σπούδασε και το επάγγελμα του ασφαλιστή που ακολούθησε για λίγο, για να αφεθεί στη γοητευτική και απρόβλεπτη υποκριτική. Αποφοιτώντας το 2005 από το Εθνικό, βρήκε μια θέση στη θεατρική «οικογένεια» του Θωμά Μοσχόπουλου και έλαμψε. Εχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες: Νίκο Μαστοράκη, Γιάννη Χουβαρδά και τώρα Λευτέρη Βογιατζή. «Για έναν νέο ηθοποιό είναι παράδεισος η συνεργασία με νέους σκηνοθέτες. Είναι μεγάλη τύχη να ανήκω στους σταθερούς συνεργάτες του Θωμά. Εχουμε κοινές αντιλήψεις και αρχές. Δεν χρειάζεσαι και τίποτε άλλο».
Για τη Λουκία, η πρώτη πόρτα που άνοιξε ήταν του Λευτέρη Βογιατζή. Της εμπιστεύτηκε από ένα ρόλο σε «Bella Venezia» και «Σχολείο Γυναικών». «Η συνεργασία μαζί του ισοδυναμεί με μια δεύτερη Σχολή», παραδέχεται. «Μου δίδαξε την ακρίβεια και την πειθαρχία στο θέατρο. Πράγματα που δεν έχουμε μάθει στην Ελλάδα». Εχει συνεργαστεί και με τον Γιώργο Μιχαηλίδη -μόλις 24 χρόνων συγκλόνιζε στο μονόλογο της Δούκα «Σας αρέσει ο Μπραμς;»-, τη Ρούλα Πατεράκη, με την οποία έφτασε ώς την Επίδαυρο ως Ισμήνη στον «Οιδίποδα Τύραννο», αλλά και με τον Νορβηγό Εϊρικ Στούμπε.
Και οι δυο τους λατρεύουν το σινεμά. Ο Τοκάκης, μάλιστα, έχει γράψει δύο σενάρια -το ένα τηλεοπτικό- που ελπίζει να πάρουν σάρκα και οστά. Με το «Valse Sentimentale» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη η Μιχαλοπούλου βραβεύτηκε στη Θεσσαλονική τρία χρόνια πριν. Σύντομα ξεκινά γυρίσματα για το σίκουελ. Αλλά και διεκδικεί ένα βραβείο (της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) για το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη -ακόμη ένας δάσκαλος και φίλος της.
«Υπομονή», συμβουλεύει τους νεότερους ο Θάνος Τοκάκης. «Να έχεις πολύ συγκεκριμένους στόχους -γιατί το θεάτρο και η εποχή σε αποπροσανατολίζουν- και πίστη», συμπληρώνει η Λουκία Μιχαλοπούλου.

No comments: