Sunday, March 20, 2011

Συνεντεύξεις... σαν να ζούσαν τώρα....

 
Ο Μεγαλέξανδρος (Γιάν­­νης Φραγκίσκος), ο Ιησούς Χριστός (Αλέξιος Κοτσώρης) και ο Μπαρμπαρόσα (Μά­ριος Ντερ­ντές)... δίνουν συνεντεύξεις λέγοντας τι θα έκαναν «Αν ζούσα τώρα».
  • Ο Ιησούς Χριστός λέει πως είναι θύμα μιας προφητείας και εξηγεί τι ακριβώς έγινε. Ο Μέγας Αλέξανδρος περιγράφει τα παιδικά του χρόνια και εξηγεί τη σχέση του με τον Aμμωνα και ο Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα δίνει τη δική του εκδοχή για την πειρατεία. Ο Νίκος Λακόπουλος στο υπό έκδοση βιβλίο του «Αν ζούσα τώρα» παίρνει φανταστικές συνεντεύξεις από ιστορικά πρόσωπα. Ο Θοδωρής Βουρνάς επέλεξε τρεις από τις οχτώ συνεντεύξεις του βιβλίου για να σκηνοθετήσει μια θεατρική παράσταση γεμάτη εξομολογήσεις, αλλά και σημαντικές αποκαλύψεις. «Αν ζούσα τώρα» ο τίτλος της, στο «Bar Theater Deca­dence».
  • Ο Μεγαλέξανδρος (Γιάν­­νης Φραγκίσκος), ο Ιησούς Χριστός (Αλέξιος Κοτσώρης) και ο Μπαρμπαρόσα (Μά­ριος Ντερ­ντές)... δίνουν συνεντεύξεις λέγοντας τι θα έκαναν «Αν ζούσα τώρα».
Οι ήρωες
  • Οι συνεντεύξεις είναι στηριγμένες στην υπόθεση ότι οι ήρωες ζούνε τώρα και κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
  • Ο Ιησούς θαυμάζει τον Τζον Λένον και πιστεύει ότι η Εκκλησία κατρακύλησε πάλι στο εμπόριο και χρειάζεται έναν νέο Χριστό να πάρει το Ευαγγέλιο.
  • Ο Μέγας Αλέξανδρος δηλώνει για τους φόνους των φίλων του πως δεν είχε ποτέ κανένα φίλο και πως όλοι ενδιαφέρονταν μόνο για την εξουσία. Κι ο Μπαρμπαρόσα θεωρεί τον εαυτό του έναν μετριοπαθή πειρατή, χαρακτηρίζοντας άλλους «εγκληματίες πολέμου». «Θα μπορούσα να είμαι ένας οδηγός ή να κάνω σέρφινγκ» λέει.
  • Ο Ιησούς Χριστός (Αλέξιος Κοτσώρης) εξηγεί πώς η Παναγία ήταν παρθένος, ποιος ήταν ο ρόλος του Ιωάννη του Βαπτιστή, τι έγινε με τους μάγους και το αστέρι. Ο Χριστός στην παράσταση προβληματίζεται με τον Καρλ Μαρξ, τάσσεται εναντίον της Εκκλησίας και εμφανίζεται ως ένας ουτοπιστής με αυταπάτες, θύμα της διαφήμισης της εποχής του, μιας προφητείας που έλεγε ότι θα αναστηθεί και την οποία πίστεψε. «Ημουνα ένα άτομο που επρόκειτο να θυσιαστεί» και ερμηνεύει με τις αντιφάσεις των ευαγγελίων ποιος ήταν πραγματικά, τι συνέβη με τον Ηρώδη, τον Ιούδα, τη Μαγδαληνή.
  • Ο Μέγας Αλέξανδρος (Γιάννης Φραγκίσκος) δεν είναι παρά ένα τραγικό πρόσωπο «ένα παιδί που αναζήτησε σε όλη τη Γη τον πατέρα του». Ο Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα (Μάριος Ντερντές), ο τρομερός κουρσάρος του Αιγαίου, δίνει τη δική του εκδοχή για το πώς κατέστρεψε, παρότι Ελληνας, σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά. «Δεν υπήρχε καμία πατρίδα» λέει. «Κάναμε έναν αγώνα εθνικοαπελευθερωτικό. Ολα αυτά τα νησιά ήταν υπό την κατοχή των Βενετών». Στον ρόλο της δημοσιογράφου η Ειρήνη-Αγγελική Μήτση.
  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
    Η παράσταση εξελίσσεται μέσα σε ένα μπαρ με λιτά σκηνικά του Γιώργου Κωτσάκου. Τα ρούχα των ηρώων είναι αυτά που θα φορούσαν αν ζούσαν ανάμεσά μας σήμερα. «Bar The­ater Decade­nce», Παρασκευή, Σάββατο 9.00 μ.μ. (έως τις 16/4).
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 20/3/2011

No comments: