Friday, March 25, 2011

Στην αρένα του σήμερα


Στους «Σκηνοβάτες» ο Σταμάτης Φασουλής θα στήνει «γέφυρα» θεατρική από τους ρωμαϊκούς χρόνους ώς το «μεταμοντέρνο σήμερα» 
ΜΕ «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ» Ο ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΜΕ «ΗΡΑΚΛΗ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Ο ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 
  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
«Σκηνοβάτες». Το ριψοκίνδυνο «ρωμαϊκό υπερθέαμα» του Σταμάτη Φασουλή, που θα περιγράφει κωμικοτραγικά το χρονικό της θεατρικής σκηνής, απ' την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι το «υπό κατάρρευση» 2011.  

Στους «Σκηνοβάτες» ο Σταμάτης Φασουλής θα στήνει «γέφυρα» θεατρική από τους ρωμαϊκούς χρόνους ώς το «μεταμοντέρνο σήμερα» «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη. Τραγωδία της μανίας, που ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα αντιμετωπίσει σαν «μηχανή» «για να δούμε το δικό μας στίγμα στην Ιστορία», επανανοηματοδοτώντας το αναπάντεχα «επίκαιρο» σήμερα επίθετο «Μαινόμενος». 

Και οι δύο θερινές επιδαυρικές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου επιχειρούν να συνδιαλλαγούν με τη δυσχερή σύγχρονη συγκυρία. Μαζί με το παιδικό «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα (σκηνοθεσία Τ. Τζαμαργιά), σε πείσμα της κρίσης, θα αλωνίσουν το καλοκαίρι την επικράτεια. 

«Είναι δύσκολο αυτό που κάνουμε», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. «Παρ' όλο που πάνε οι παραστάσεις μας καλά, έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση και δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα, το να ξεκινήσει κανείς μια καλοκαιρινή περιοδεία στις συνθήκες που ζούμε είναι τεράστιο ρίσκο. Ελπίζω να μας βγει», ήταν η ευχή του Γιάννη Χουβαρδά. Δεν δίστασε να δηλώσει: «Οι αμοιβές δεν είναι αυτές που θα όφειλε ένα οργανισμός του βεληνεκούς του Εθνικού. Αυτή είναι, όμως, η πραγματικότητα». Κι επειδή έχει «την κατανόηση των ηθοποιών» που «αντέχουν», τους ευχαρίστησε δημόσια. 

- Ο σπόρος των «Σκηνοβατών» (15-16 Ιουλίου) έπεσε όταν πριν από πέντε χρόνια ξεναγούσαν τον Σταμάτη Φασουλή στο Ασκληπιείο της Κω. Τότε έμαθε για «μια «Απολλωνία» απ' τις Συρακούσες» που πήρε θεατρικό βραβείο στο νησί το 200 π.Χ. Εποχή που οι χορηγίες είχαν κοπεί κι οι θεατρίνοι περιόδευαν με αγώνες-πολυθεάματα, συνδυάζοντας σπαράγματα από τραγωδίες και κωμωδίες με τραγούδια κι ακροβατικά. 

Αναβιώνοντας το ίδιο ακριβώς «μοντέλο» με τον 30μελή θίασο του Εθνικού, ο Φασουλής, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δραματουργός των «Σκηνοβατών», θα συνδέσει χωρία από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια», σπαράγματα απ' τον «Αγαμέμνονα», τον «Οιδίποδα», τη «Μήδεια», τους «Βατράχους», τη «Λυσιστράτη». Και μαζί, «Μιμιάμβους» του Ηρώνδα, αποσπάσματα απ' τον Θεόκριτο, τον Σενέκα, τους Ορφικούς Υμνους, τον Μένανδρο. 

«Γέφυρα» με το σήμερα θα στήνει η Κασσάνδρα (Αλκηστις Πουλοπούλου), που θα προλέγει το μέλλον του θεάτρου αναπαριστώντας «το μεταμοντέρνο τώρα». Η Νένα Μεντή θα κάνει την «εξώλης και προώλης» απ' τους «Εταιρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού και τη Φαίδρα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα ηγείται του αθηναϊκού θιάσου και η Ελένη Κοκκίδου των «κοινών» γυναικών. Ο Νίκος Κουρής θα υποδύεται την Κλυταιμνήστρα, το ίδιο και η Σοφία Φιλιππίδου. 

- Δεν έχει ακόμα καταλήξει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στη μετάφραση του «Ηρακλή Μαινόμενου» (5-6 Αυγούστου). Εχει όμως έτοιμο το θεωρητικό πλαίσιο. «Ο Ηρακλής, αυτός ο κατεξοχήν γνωστός Ελληνας ήρωας, μου μοιάζει αναγνωρίσιμος στο σήμερα», υποστηρίζει. Ηρακλής και Αγγελος θα είναι ο Νίκος Καραθάνος. Μεγάρα η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αμφιτρύων ο Μηνάς Χατζησάββας, Ιρις η Στεφανία Γουλιώτη, Λύσσα η Θεοδώρα Τζήμου και Λύκος ο Γιώργος Γάλλος. Ο Γιάννης Βογιατζής θα «στηρίξει την έννοια του Χορού». Τον μνημόνευσε ειδικά ο Γιάννης Χουβαρδάς, «για την αυταπάρνησή του». Μεγάλη έκπληξη της διανομής, ο Θοδωρής Αθερίδης στον ρόλο του Θησέα.

No comments: