Sunday, March 20, 2011

Επιστολή Αφύπνισης

ΙΣΤΟΡΙΚΟ εγχειρίδιο, πολιτικό μανιφέστο, επιστολή προς όλους τους Ελληνες; Η «Ελληνική Νομαρχία» του Ανωνύμου, ένα ρηξικέλευθο για την εποχή που γράφτηκε κείμενο, ανεβαίνει πρώτη φορά στο θέατρο, στη Μονή Λαζαριστών του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
Με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν, συμβουλές και παραινέσεις για το παρόν και το μέλλον, ο ανώνυμος συγγραφέας εξηγεί πώς θα οπλιστούμε με κουράγιο για να απελευθερωθούμε, πώς θα ιδρύσουμε ένα σωστό κράτος, επηρεασμένο από τον νεοελληνικό διαφωτισμό.
Αναφέρεται στη βοήθεια των Ελλήνων του εξωτερικού αγώνα, στις ξένες δυνάμεις, ασκεί αμείλικτη κριτική στον ανώτερο κλήρο, εξάρει την προσφορά των Ρήγα Φεραίου και Αδ. Κοραή. Θέτει ως προϋπόθεση για τη σύσταση κράτους και πολιτεύματος την εκπαίδευση, την ομόνοια.
«Το κείμενο γραμμένο το 1806 θα μπορούσε να αφορά και το 2006» λέει ο Γ. Ρήγας. «Εκπροσωπεί όλους εμάς τους ανωνύμους, προορίζεται στο δαιμονικό συλλογικό ασυνείδητο του Ελληνα και συνιστά ό,τι μπορεί να έχουμε ονειρευτεί για ένα δίκαιο κράτος. Εκείνη την εποχή δεν νοείται ο όρος έθνος αλλά υπάρχει κάτι που συνδέει τον κάτοικο της Ρούμελης και της Πελοποννήσου: η ελληνική γλώσσα. Σε αυτό το στοιχείο στηρίζω το ιδεολόγημα της παράστασης. Ενας τοίχος διαμορφώνει το σκηνικό. Ο τοίχος που χωρίζει ή ενώνει, ο τοίχος των εκτελέσεων στο Γουδί ή στην Καισαριανή, ο σημερινός τοίχος των συνθημάτων». [Ε. Μ., Επτά, Κυριακή 20 Μαρτίου 2011]

No comments: