Saturday, March 26, 2011

Γιορτή Καραγκιόζη στον Ιανό

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
    Την Δευτέρα 28 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα του Θεάτρου Σκιών
    ΤΟ ΒΗΜΑ:  07:19


Γιορτή Καραγκιόζη στον Ιανό
Την Δευτέρα 28/3, γιορτάζει το Θέατρο Σκιών

Μια μέρα με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη θα είναι η Δευτέρα, 28 Μαρτίου, στον Ιανό. Και αυτό γιατί στο πλαίσιο τον 4ου εορτασμού της παγκόσμιας μέρας του Θεάτρου Σκιών οι καλλιτέχνες κ.κ. Άγγελος Άλιμπέρτης, Κωνσταντίνος Αλιμπέρτης και Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής θα είναι εκεί για να παίξουν με τις κλασικές φιγούρες του ελληνικού Καραγκιόζη και να παρουσιάσουν αποσπάσματα από τις θεματικές παραστάσεις που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο προσεχές μέλλον στον Ιανό.

«Σήμερα που η οικονομική κατάσταση μοιάζει λίγο ή για ορισμένους έγινε η ίδια με εκείνη του Μεσοπολέμου, ο Καραγκιόζης είναι και πάλι στο προσκήνιο. Όσο και να προσπαθούν αυτοί που τον σνομπάρουν να τον παρομοιάσουν με παιδικό θέατρο» σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών κ. Πάνος Καπετανίδης.

Τα τελευταία χρόνια και λόγω της γενικότερης τάσης επιστροφής στη παράδοση, ο Καραγκιόζης ζει μια καινούρια μικρή «άνοιξη». «Είναι πολύ σημαντικό ότι στο χώρο μπαίνουν αρκετά νέα παιδιά που δεν έχουν απαραίτητα οικογενειακή σχέση με το θέμα», λέει ο καραγκιοζοπαίκτης κ. Άγγελος Αλιμπέρτης, που μαζί με τον αδερφό του δίνουν παραστάσεις σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους χώρους σε όλη την Ελλάδα. «Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό, ενώ επιπλέουν όταν οι παραστάσεις αφορούν και ιστορικά θέματα όπως ο πόλεμος του ‘40, η παράσταση επιτελεί και εκπαιδευτικό έργο», τονίζει ο κ. Αλιμπέρτης. Μοναδικό του παράπονο ότι «οι γονείς πολλές φορές αφήνουν τα παιδιά στην παράσταση χωρίς να την παρακολουθήσουν οι ίδιοι. Ο Καραγκιόζης μπορεί να είναι εξίσου ψυχαγωγικός και για τους ενήλικες». 

Το θέατρο σκιών και ο Καραγκιόζης άκμασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εξελίχτηκε στην Ελλάδα. Δεν αποτελεί όμως κομμάτι της παράδοσης μόνο σε αυτή την γωνιά του πλανήτη. Υπήρξε δημοφιλέστατο -ήδη από την αρχαιότητα- στην Άπω Ανατολή και την νοτιοανατολική Ασία, όπου οι παραστάσεις συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό θεατών ακόμα και σήμερα.

No comments: