Sunday, May 25, 2008

Ιψεν με... νάνους, δύο Αμλετ και «Βάκχες» σε γκαράζ

Αν και... 52 ετών το Ελληνικό Φεστιβάλ «πειραματίζεται» και φιλοξενεί πρωτοποριακές παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην Επίδαυρο, το Ηρώδειο, το «Σχολείον» και σε πολλούς χώρους του «Πειραιώς 260».

Το Εθνικό Θέατρο αποκαλύπτει το εκκεντρικό του πρόσωπο με πειραγμένους «Βατράχους» - διά χειρός Λιγνάδη και με τον Γιώργο Μαρίνο να σαρώνει την ορχήστρα του θεάτρου και να παίξει με το κοινό - και με Οιδίποδα «δύο σε ένα» - αφού η Ρούλα Πατεράκη «παντρεύει» τον «Τύραννο» με τον «Επί Κολωνώ».

Ιψεν με... νάνους, δύο  Αμλετ και «Βάκχες» σε γκαράζ

Ο Μοσχόπουλος ετοιμάζει «Βάκχες» κλειστού χώρου, άκρως τολμηρές και η Μπρούσκου «εισβάλλει» στην Επίδαυρο με... πειραγμένο «Αγαμέμνονα». Και να ήταν οι δικοί μας τολμηροί μονάχα; Ο Ανατόλι Βασίλιεφ ετοιμάζει εκπλήξεις με την εναλλακτική «Μήδειά» του που θα την υποδυθεί η Λυδία Κονιόρδου και ομοίως θα πράξει και ο Ουνκόφσκι στον «Ορέστη» του ΚΘΒΕ.

Ιψεν με... νάνους, δύο  Αμλετ και «Βάκχες» σε γκαράζ

Πρωτοποριακές παραστάσεις θα ανεβούν και στη Μικρή Επίδαυρο. Ο Λάνχοφ «χτυπά» με «Φιλοκτήτη» αλά... Μίλερ και o Τερζόπουλος μας επιφυλάσσει μεταλλαγμένο «Αίαντα». Και οι ξένες παραγωγές όμως που θα κατακλύσουν το «Πειραιώς 260» - σε όλους τους χώρους του - δεν θα μείνουν πίσω σε πειραματισμούς και σκηνικές τολμηρότητες. Η Σαουμπίνε μας φέρνει πρωτοποριακές αναγνώσεις της «Λυσσασμένης γάτας» και του «Αμλετ», και ο ανήσυχος εβδομηντάχρονος Λι Μπρούερ «αλλάζει» τη «Νόρα» του Ιψεν και την παρουσιάζει πανύψηλη με... νάνους γύρω της! Το συμπέρασμα πάντως απ όλα αυτά είναι ένα: Στο φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ του οποίου διευθυντής είναι ο Γιώργος Λούκος, ο πειραματισμός - εγχώριος και εισαγόμενος - παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο... [ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 24/5/2008]

No comments: