Friday, May 30, 2008

Εφήμερο έργο τέχνης επί σκηνής

Το «Paso Doble» δεν είναι ούτε θέαμα ούτε περφόρμανς. Εξάλλου, τόσο ο Μικέλ Μπαρσελό όσο και ο Ζοζέφ Νατζ (γεν. το 1957 και οι δυο) ασφυκτιούν σε οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση. Για τον Ισπανό εικαστικό Μικέλ Μπαρσελό η κριτική έχει αποφανθεί ότι «παραπέμπει σε μια σύγχρονη εκδοχή αναγενησιακού ανθρώπου». «Οπως ο Μικελάντζελο ή ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ο Μπαρσελό εξερευνά, ανακαλύπτει και αναμειγνύει τεχνικές και υλικά έως ότου επιτύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί». Ο χορογράφος Ζοζέφ Νατζ γεννημένος στην Κανίτσα της Βοϊβοντίνα, επηρεασμένος από την ουγγρική κουλτούρα των γονιών του, με γιουγκοσλαβικές καταβολές, συνθέτει ένα κράμα Ανατολικοευρωπαίου, με σκοτεινό, καφκικό σύμπαν, ανοιχτού στην πρωτοπορία του δυτικού κόσμου. Από το 1980 ζει στο Παρίσι και με τη δουλειά του δρασκελίζει διαρκώς τα σύνορα ανάμεσα στο θέατρο, τη μιμική, τον χορό, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά.

Από την Κυριακή (που αρχίζει το Φεστιβάλ Αθηνών) και ώς τις 3 του μηνός, οι δύο καλλιτέχνες θα ενώσουν τις δυνάμεις και τη φαντασία τους μέσα σε δέκα τόνους υγρού πηλού. Η σκηνή του χώρου Δ στην Πειραιώς 260 θα είναι σαν ένας άδειος καμβάς όπου τοίχος και πάτωμα θα καλύπτονται από τον πηλό.
Οι δύο άντρες θα εισβάλουν στο τοπίο με μαύρα κοστούμια και θα αρχίσουν με μαστορική δεξιοτεχνία να το σκάβουν, να το τρυπούν και να το σμιλεύουν. Σταδιακά, ο ακατέργαστος περιβάλλων χώρος θα αρχίσει να μεταμορφώνεται απ’ το δίδυμο σε ένα work in progress ζωντανό γλυπτό. Η ατμόσφαιρα, υπό τους υποβλητικούς ήχους μιας υπόγειας μουσικής υπόκρουσης, παραπέμπει σε σεληνιακό τοπίο ή σε κάποιο χώρο ανασκαφών.
Στη συνέχεια, εξαφανίζονται μέσα από τον τοίχο και επανεμφανίζονται δημιουργώντας πήλινες μάσκες με ζωώδη μορφή όπου το σώμα του ενός γίνεται το μέσο έκφρασης και ο προσωπικός καμβάς του άλλου. Οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε μυστική επικοινωνία χωρίς να ανταλλάξουν ούτε λέξη. Οι δυο πρωταγωνιστές παίρνουν μορφή ζωντανών γλυπτών, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι ενός έργου τέχνης, εφήμερου όσο και η παράσταση.
Το «Paso Doble» είναι μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ της Αβινιόν με το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Ορλεάνης. Info «Paso Doble» με τους Ζοζέφ Νατζ και Μικέλ Μπαρσελό. «Πειραιώς 260 (Δ)». 1 και 2 Ιουνίου, ώρα έναρξης 9 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου 30 ευρώ, μειωμένο 20 ευρώ και φοιτητικό 15 ευρώ.

No comments: