Saturday, May 24, 2008

«Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα»


Ο Μπρεχτ επιστρέφει. Η παράσταση «Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα» ανεβαίνει στο θέατρο «Σχεδία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κανελλόπουλου με την Ελένη Μακρή στον ομώνυμο ρόλο

«Δεν με ενδιέφερε το στενά πολιτικό, το μπροσουρίστικο και βαρετό. Ηθελα το έργο ζωντανό θέατρο. Αλλωστε είναι τόσο επίκαιρο», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Κανελλόπουλος.
Μπορεί ένα μέσο ενημέρωσης να αποκαλύψει την αλήθεια; Και ποιος θα ελέγξει τον ελεγκτή; Πόσο δίκαιος είναι ο κριτής και πώς μπορεί ο πολίτης να έχει ρόλο στις αποφάσεις της εξουσίας; Ερωτήματα που θέτει η παράσταση «Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα» η οποία θα παίζεται από μεθαύριο στο θέατρο «Σχεδία», σε σκηνοθεσία Βασίλη Κανελλόπουλου και μετάφραση Μπενέτας Οικονόμου.

Το έργο «Η αποτρέψιμη άνοδος του Αρτούρο Ούι» γράφτηκε από τον Μπ. Μπρεχτ το 1941 στη Φιλανδία και είναι γνωστό ως «Η άνοδος και η πτώση του Αρτούρο Ούι». Παραβολικό και προφητικό, διαδραματίζεται στην Αμερική αλλά θα μπορούσε να συμβαίνει οπουδήποτε αφού ο Μπρεχτ μιλάει ουσιαστικά για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού στην Γερμανία καθώς και το ξεκίνημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ντόξμπορο (Χάικ Κασαρτζιάν), δήμαρχος της πόλης του Σικάγου, είναι μπλεγμένος σ' ένα σκάνδαλο. Κατηγορείται για παράνομες δοσοληψίες που αφορούν το χρηματιστήριο των τροφίμων, συγκεκριμένα στο τραστ των κουνουπιδιών. Ο Αρτούρο Ούι (τον οποίο υποδύεται η Ελένη Μακρή), αρχηγός μιας ομάδας γκάνγκστερ, εκβιάζει το δήμαρχο και, εκμεταλλευόμενος την απουσία θεσμών στην πόλη, ορμά και εύκολα καταλαμβάνει την εξουσία... [Της ΕΦΗΣ ΜΑΡΙΝΟΥ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 25/5/2008]

No comments: