Wednesday, May 28, 2008

Η «ΤΟΥΡΑΝΤΟΤ» ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Φωτογραφία

Θεαματικό το στιγμιότυπο από τις πρόβες της «Τουραντότ» του Πουτσίνι, που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στο Ηρώδειο. Με τη φιλόδοξη παραγωγή που σκηνοθετεί η Ιταλίδα Ρενάτα Σκότο, μια από τις λαμπρότερες υψιφώνους της γενιάς της, η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κάρλο Ντιάπι, ενώ την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Λουκάς Καρυτινός. Τον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο του τίτλου ερμηνεύουν διαδοχικά οι υψίφωνοι Τζάνις Μπερντ (1, 3, 5, 7 Ιουνίου) και Σουζάν Ρενέ Φόστερ (6, 8 Ιουνίου), τον Καλάφ οι τενόροι Φράνκο Φαρίνα (1, 3, 5, 7 Ιουνίου) και Πιέρο Τζουλιάτσι (6, 8 Ιουνίου), ενώ τη Λιου οι υψίφωνοι Ελενα Κελεσίδη (1, 3, 5, 7 Ιουνίου) και Ολγκα Μικιτένγκο (6, 8 Ιουνίου).
«Πρόκειται για μια όπερα η οποία είχε κερδίσει το “φωτοστέφανο της δόξας” προτού ακόμη δοθεί η πρεμιέρα της, το 1926,λόγω του ότι ο συνθέτης είχε πεθάνει προ διετίας, αφήνοντάς την ανολοκλήρωτη» λέει ο μαέστρος της παράστασης Λουκάς Καρυτινός. Ο ίδιος πιστεύει ότι η «Τουραντότ» αποτελεί «την κλασική περίπτωση του τι σημαίνει βερισμός στην όπερα».
Από την πλευρά της η Τζάνις Μπερντ αναφέρεται στην πρόκληση του ρόλου της Τουραντότ, με την οποία έχει «αναμετρηθεί» πολλές φορές στην καριέρα της. Εξίσου αρκετές φορές έχει ερμηνεύσει τη Λιου η ουκρανή Ολγκα Μικιτένγκο: «Πρόκειται για έναν ρόλο πολύ σημαντικό στην εξέλιξη της όπερας» λέει χαρακατηριστικά. «Είναι μια γυναίκα που έχει το χάρισμα της προσφοράς. Τέτοιοι άνθρωποι λείπουν σήμερα από τον κόσμο μας, τους έχουμε ανάγκη...» Η «Τουραντότ» παρουσιάζεται στο Ηρώδειο στις 1, 3, 5, 6, 7 και 8 Ιουνίου. Η παράσταση πραγματοποιείται με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

No comments: