Saturday, May 31, 2008

ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ ΣΕ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί το «Προς κατεδάφιση» και το ανεβάζει στις ράγες των τρένων.

Ταξίδεψε «Τα Φτερά του Ερωτα» σε αστικό λεωφορείο. Ζωντάνεψε το «Αγνωστο Αριστούργημα» του Μπαλζάκ στο Μουσείο Μπενάκη. Μετέφερε το κινηματογραφικό «La Jetee (ή Πού Ήταν, Τελικά, οι 12 Πίθηκοι;)» στο θέατρο. Ο Γρηγόρης Χατζάκης, πάντα ανήσυχος και με ιδέες έξω από την πεπατημένη, συναντά τον Τενεσί Ουίλιαμς εν μέσω θέρους και τον τοποθετεί στις ράγες του τρένου! Για την ακρίβεια παίρνει το μονόπρακτο του συγγραφέα «Προς κατεδάφιση» και με τη συμβολή του συνθέτη Χρίστου Θεοδώρου το μετατρέπουν -πρώτη φορά παγκοσμίως- σε μιούζικαλ. Στη συνέχεια το μεταφέρουν στο φυσικό του χώρο δράσης, στις ράγες των τρένων, ήτοι στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου.

Τενεσί Ουίλιαμς σε μιούζικαλ

Από τα πρώιμα και λιγότερο γνωστά στο ελληνικό κοινό έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, το «Προς κατεδάφιση» γράφτηκε από τον συγγραφέα όταν ζούσε στη Νέα Υόρκη, έναν χρόνο πριν ολοκληρώσει το «Λεωφορείον ο Πόθος». Σκοτεινά λυρικό έργο, σημαδεύεται από την παιδική αφοπλιστικότητα των ηρώων του, χαρακτηριστικό που φανερώνει στεγνά και απόλυτα τη σκληρή φύση της πραγματικότητας που ζούνε. Το θεατρικό μονόπρακτο, με αρχική διάρκεια 20 λεπτά, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1966, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Πόλακ, με τους Νάταλι Γουντ (η οποία για την ερμηνεία της προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα), Ρόμπερτ Ρέτφορντ και Τσαρλς Μπρόνσον.

Συνήθης φυσιογνωμία στα έργα του Ουίλιαμς είναι μια ηρωίδα στα όρια της παράνοιας, όπως άλλωστε ήταν και η αγαπημένη του αδερφή Ρόουζ, που έπασχε από σχιζοφρένεια, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της σε ψυχιατρικές κλινικές και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λοβοτομής. Ετσι και στο «Προς Κατεδάφιση», το κεντρικό πρόσωπο είναι η μικρή Γουίλι - ή μάλλον η αδερφή της Αλβα, που, παρόλο που δεν εμφανίζεται ποτέ επί σκηνής, ζωντανεύει μέσα από τις διηγήσεις της Γουίλι στον, εξίσου μικρό ηλικιακά, Τομ.
Ενα κρύο και υγρό πρωινό η μικρή Γουίλι συναντάει τον Τομ στις ράγες του τρένου μιας μικρής πόλης του Μισισιπί, με φόντο την οικονομική εξαθλίωση της δεκαετίας του 30. Η συνάντηση αυτή θα εξελιχθεί σε μια αποκαλυπτική εξομολόγηση που θα φέρει στο φως το παρελθόν, το παρόν αλλά και το αβέβαιο μέλλον της Γουίλι. Εγκαταλελειμμένη, μόνη και προσκολλημένη πεισματικά στο παρελθόν της, αφηγείται στον Τομ την ιστορία της, στιγματισμένη κυρίως από τον θάνατο της αδερφής της, Αλβα.
Το λιμπρέτο και τη διασκευή υπογράφει ο Διαμαντής Γκιζιώτης, τη χορογραφία-κίνηση η Ελενα Γεροδήμου και την ενορχήστρωση ο Γιάννης Γιαννάκος. Ερμηνεύουν: Βικτωρία Ταγκούλη, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ και δεκαμελής ορχήστρα.

[ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 30/5/2008]

No comments: