Wednesday, May 28, 2008

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ «ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ»


Φωτογραφία

Στη μεταφράστρια Κοραλία Σωτηριάδου απενεμήθη από τα χέρια της Κάτιας Δανδουλάκη το πρώτο Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης», σε μια βραδιά γεμάτη μνήμες, συγκίνηση αλλά και δημιουργικότητα. Ανάμεσα σε περίπου 30 συνυποψηφίους της, η Σωτηριάδου διακρίθηκε για τη δουλειά της στην «Ηλέκτρα» του Ούγκο φον Χόφμανσταλ , που ανέβασε ο Θωμάς Μοσχόπουλος τον Απρίλιο του 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- με τις Αμαλία Μουτούση, Αννα Μάσχα και Μαρία Σκουλά . Η Κοραλία Σωτηριάδου μεταφράζει συστηματικά θεατρικά έργα- συνεργάζεται με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ είναι υπεύθυνη των εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής.
Το βραβείο γεννήθηκε από μια ιδέα της Σοφίας Ιορδανίδου, δημοσιογράφου και συνεργάτιδος του Μάριου Πλωρίτη, και διοργανώθηκε μαζί με το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «Διόνυσος». Συνοδεύεται από 3.000 ευρώ. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Σάββας Πατσαλίδης και μέλη της η Ξένια Καλογεροπούλου, η Μαρία Ευσταθιάδη και ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε στην ενδελεχή μελέτη των μεταφράσεων ώσπου να επιλεγεί η καλύτερη, ενώ ο δήμαρχος Πειραιά- γενέτειρας του Πλωρίτη- Παναγιώτης Φασούλας δεσμεύθηκε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες του Δημοτικού Θεάτρου η απονομή θα γίνεται εκεί. Παρών και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος , ο οποίος μίλησε για το πλούσιο έργο του Μάριου Πλωρίτη. Οταν προβλήθηκε το βίντεο με στιγμές και αποσπάσματα από τη ζωή του, ήταν έντονη η συγκίνηση στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Μεταξύ των παρισταμένων βρέθηκαν άνθρωποι που γνώρισαν, εκτίμησαν και αγάπησαν τον Μάριο Πλωρίτη. Και του χρόνου. [ΤΟ ΒΗΜΑ, 29/5/2008]

No comments: