Saturday, May 31, 2008

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ


Αλέκα Παΐζη
Οι γέφυρες με την τέχνη των άλλων, η συνάντηση ξένων σκηνοθετών με Ελληνες ηθοποιούς και οι αναθέσεις νέων παραγωγών σε Ελληνες δημιουργούς, αποτελούν τους τρεις βασικούς πόλους του θεατρικού προγραμματισμού του φετινού Ελληνικού Φεστιβάλ. Στους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν για πρώτη φορά την τέχνη τους στη χώρα μας, προστίθενται ο Λι Μπρούερ, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αμερικανικής πρωτοπορίας και ο Πολωνός Κριστόφ Βαρλικόφσκι, ανεβάζοντας το Krum του Ισραηλινού συγγραφέα Χανόχ Λεβίν, ενώ ο Ζαν-Κριστόφ Σαΐς παρουσιάζει την Ανδρομάχη του Ευριπίδη με Γάλλους και Αραβες ηθοποιούς (συμπαραγωγή με Παρίσι και Δαμασκό).
Επίσης ξανάρχονται το νεοϋορκέζικο The Wooster Group που παρουσιάζει τον διάσημο Αμλετ του, ενώ η βερολινέζικη Schaubuhne επανέρχεται με τους κορυφαίους ηθοποιούς της σε δύο σκηνοθεσίες του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Τόμας Οστερμάιερ: Αμλετ, σε παγκόσμια πρεμιέρα (συμπαραγωγή με Αβινιόν και Βερολίνο), και Λυσσασμένη γάτα του Τενεσί Ουίλιαμς. Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία Ελλήνων ηθοποιών με αξιόλογους ξένους σκηνοθέτες, το Φεστιβάλ Αθηνών καλεί φέτος τον Λιθουανό Τσεζάρις Γκραουζίνις και την Αυστριακή Ρενάτε Τζετ να σκηνοθετήσουν δύο σύγχρονους κλασικούς, Μπέκετ και Χάινερ Μίλερ αντίστοιχα.

Ελληνες σκηνοθέτες δίνουν το «παρών»: ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζουν κορυφαία ξένα έργα, ενώ ο Νίκος Χατζόπουλος συνεργάζεται με δύο σημαντικές κυρίες της δραματουργίας και της υποκριτικής, τη Λούλα Αναγνωστάκη και τη Ρένη Πιττακή. Ενα θεατρικό έργο του Βασίλη Αλεξάκη παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, σε πανελλήνια πρώτη. Τους νεότερους σκηνοθέτες εκπροσωπούν φέτος ο Δημήτρης Κουρτάκης και ο Εκτορας Λυγίζος. Το Θέατρο Τέχνης με τους ιστορικούς Ορνιθες, ο Θ.Ο.Κ., το Θέατρο της Σιωπής και η Ασπασία Παπαθανασίου με μια ανάγνωση, μεταφέρουν τη συζήτηση για το αρχαίο δράμα από την Επίδαυρο στην Αθήνα. Αλλά και ο Θωμάς Μοσχόπουλος με τους συνεργάτες του πειραματίζονται πάνω στις Βάκχες. Εκπλήξεις και στο «Θέατρο σε Τροχόσπιτο»... [Σ.Α., Ριζοσπάστης, 1/6/2008]

No comments: