Friday, October 3, 2008

«Δεν μπορεί να έληξε η θητεία μου στο Θέατρο Τέχνης»

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008
Φωτογραφία
Αγγ. Αντωνόπουλος (δεξιά), Κ. Ζαχαράκος, Ελισάβετ Μουτάφη και Ελένη Δαφνή (καθιστή) θα παίξουν στους «Ηθοποιούς» του Γ. Σκούρτη
«Δεν έχω θητεία στο Θέατρο Τέχνης, οπότε δεν μπορεί και να έληξε». Κατηγορηματικός- και ενοχλημένος- ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης, σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για την παραμονή του στο τιμόνι της σκηνής που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν. Εχοντας στο πλάι του τους σταθερούς συνεργάτες-σκηνοθέτες, Κωστή Καπελώνη, Θόδωρο Γράμψα και Δημήτρη Δεγαΐτη, τους καινούργιους (παλαιούς απόφοιτους της Σχολής) Μάνια Παπαδημητρίου και Αγγελο Αντωνόπουλο και ένα μέρος των ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στις παραγωγές της σεζόν 2008-2009, ο Διαγόρας Χρονόπουλος θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο που αφορά το Θέατρο Τέχνης- παρόν και μέλλον.

Θύμισε ότι αποτέλεσε επιλογή του Γιώργου Λαζάνη, ότι δεν θέλησε να έχει καμία θέση στα διοικητικά, ότι όταν πήγε, προ τετραετίας, το Θέατρο Τέχνης χρωστούσε 500.000 ευρώ και ήταν σε κατάσταση πτώχευσης, ενώ σήμερα τα χρέη είναι ελάχιστα. Παραδέχθηκε ότι στο συστηματικό κάλεσμα των παλαιών στελεχών του Τέχνης Ρένη Πιττακή, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου - συναντά την άρνησή τους, γεγονός που χαρακτήρισε «ακατανόητο». Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΕΚΕΘΕΧ να προχωρήσουν σε προγραμματική σύμβαση που θα αποφέρει στο Θέατρο Τέχνης 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως (η τελευταία επιχορήγηση ανήλθε σε 125.000 ευρώ), μια πρόταση την οποία είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν με το ΥΠΠΟ ώστε να συζητηθούν οι όροι.

Με μια «λαμπρή και ως προς το ρεπερτόριο και ως προς τα οικονομικά περσινή χρονιά», ο Διαγόρας Χρονόπουλος παρουσίασε τις έντεκα παραγωγές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης για τη σεζόν 2008-2009. Τρεις εξ αυτών είναι επαναλήψεις («Η μέθοδος Γκρόνχολμ», «Το αμάρτημα της μητρός μου» και «Ο Μαρξ στο Σόχο», που μετακομίζει από άλλο χώρο), δύο συμπαραγωγές («Νευρωδύσσεια» από την ομάδα Πασπαρτού της Μάνιας Παπαδημητρίου, «Γένεσις 2» από τον θίασο Κανιγκούντα της Μαρίας Κεχαγιόγλου ) και έξι νέες. Συγκεκριμένα θα ανέβουν τα έργα «Ηθοποιοί» του Γιώργου Σκούρτη, «Feel Good» του Αλιστερ Μπίτον, «Αθήνα-Μήλος π.Χ.» του Αυγερινού Φραγκούλη, «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης» του Μαριβό, το μιούζικαλ για παιδιά «Ο μολυβένιος στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και ένα νεανικό ποίημα του Κουν με τον τίτλο «Καημός», στο οποίο ο πρωταγωνιστής θα είναι διαφορετικός κάθε εβδομάδα.

Τις παραστάσεις θα σκηνοθετήσουν οι Θ. Γράμψας, Δ. Χρονόπουλος, Κ. Καπελώνης, Εύης Γαβριηλίδης, Δ. Δεγαΐτης και τον «Καημό» η Μαριάννα Κάλμπαρη. Μεταξύ άλλων στις παραστάσεις θα παίξουν: Ηλίας Λογοθέτης, Νίκος Χαραλάμπους, Ελισάβετ Μουτάφη, Κερασία Σαμαρά, Γιώργος Καραμίχος κ.ά.

  • ΥΓ.: Χάρις στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, το Θέατρο Τέχνης απέκτησε κλιματισμό. Παράλληλα ανακαινίστηκε μερικώς και φωτίστηκε εντονότερα το φουαγέ.

No comments: