Sunday, September 28, 2008

Συγνώμη, αλλά είμαστε ξανά «Εδώ»

«Συγνώμη, δεν ξέραμε τίποτα!». Η ατάκα αυτή που είπε ένας θεατής εν ώρα παράστασης, σε μια πολύ καίρια στιγμή, που κουβαλούσε όλο τον πόνο των αλλοδαπών που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον Γιώργο Νανούρη, που εμπνεύστηκε το «Εδώ».

Συγνώμη, αλλά είμαστε    ξανά «Εδώ»

Μπορεί η παράστασή του, που ξεκίνησε την ανοδική πορεία της από το «Κ44», για να παιχτεί στο «Θέατρο στο Τροχόσπιτο» και να επιστρέψει τώρα εκεί απ όπου άρχισε να αγκαλιάστηκε με θέρμη από κριτικούς κι από το κοινό, αλλά αυτή η ατάκα είναι που τον έχει σφραγίσει.

«Νιώθουν ενοχές»

«Το σημαντικότερο που συμβαίνει με αυτή την παράστασή μας είναι ότι ο κόσμος μάς λέει ότι δεν είχε ιδέα για την κατάσταση, ότι νιώθουν ενοχές και ότι θέλουν κάπως να βοηθήσουν - με οποιονδήποτε τρόπο!

Δεν είναι υπέροχο όταν το θέατρο γίνεται ακτιβιστικό; Αυτή η ατάκα που είπε την ώρα την παράστασής μας ένας θεατής ήταν ένα από τα πιο δυνατά πράγματα που ζήσαμε όλοι μας...».

Τι είναι όμως το «Εδώ»; Ο ίδιος τονίζει «Εναν χρόνο πριν, διάβασα τυχαία τη στήλη, που δημοσίευε ο Γκαζμέντ Καπλάνι στην εφημερίδα που γράφει, με αληθινές ιστορίες μεταναστών και έπαθα σοκ όχι μόνο με όσα συμβαίνουν γύρω από αυτό το θέμα αλλά και για το ότι κανείς δεν λέει τίποτα... Αποφάσισα ότι, όπως κι εγώ ενημερώθηκα, όφειλα να το πω και σ' άλλους ανθρώπους και ο μόνος τρόπος που ήξερα και μπορούσα ήταν το θέατρο.

Μαζί με μια ομάδα τεσσάρων νέων ηθοποιών-μαθητών μου, που μόλις είχαν αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή που δίδασκα, που δεν είναι άλλοι από τους Αννα Ψαρρά, Αννίτα Καπουσίζη, Σοφία Κεφαλληνού, Βαγγέλη Κοντομούς, αποφασίσαμε να κάνουμε τις ιστορίες παράσταση, με μοναδικό στόχο να βγουν λίγο ακόμα πιο έξω αυτές οι συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Σαν μια μικρή προσφορά σε αυτούς τους ανθρώπους, αποκλειστικά από Ελληνες συντελεστές.

Δουλέψαμε όλοι χωρίς χρήματα, αλλά ως επαγγελματίες, πολύ φίλοι αλλά και άγνωστοι μας εμπιστεύτηκαν και μας βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του, το Κ44 μπαρ μάς έδωσε δωρεάν τον χώρο για δέκα μόνο παραστάσεις και έπειτα από τέσσερις μήνες ξεκινήσαμε την παράσταση που ποτέ δεν θα πιστεύαμε ότι θα έπαιρνε τέτοια διάσταση.

Από τη δεύτερη κιόλας παράσταση ο χώρος γέμιζε ασφυκτικά, προστέθηκαν ακόμα δύο εβδομάδες και το Φεστιβάλ Αθηνών την ενέταξε στο πρόγραμμά του.

Ολοι μας ζήσαμε ένα μικρό θαύμα που είχε κοστίσει μόνο κόπο, γιατί χρήματα δεν υπήρχαν.

Αντί για φώτα χρησιμοποιήσαμε φακούς, αντί για σκηνικά δύο κομμάτια ύφασμα κι ό,τι υπήρχε στον χώρο για καθίσματα... μαξιλάρες στο πάτωμα, καρέκλες καφενείου και πολυθρόνες από το μπαρ.

Και όπως φάνηκε τελικά, οι ιστορίες είναι τόσο δυνατές που ο κόσμος δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την έλλειψη των... ανέσεων».

Οχι, διόλου δεν πήραν τα μυαλά του Γιώργου και της παρέας του... αέρα. Ο ίδιος μας λέει

«Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κανένα αριστούργημα ή τη μεγάλη παράσταση -άλλωστε δεν είχαμε τέτοιες βλέψεις- όμως νομίζω ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε γιατί είδε τον... αληθινό στόχο, και άκουσε πράγματα τα οποία οι τηλεοράσεις και τα δελτία ειδήσεων δεν λένε - δεν τους συμφέρει να τα πουν».

Το «Εδώ» το ζήτησαν να το φιλοξενήσουν πέντε θέατρα, του λέω.

«Είναι πραγματικά τιμητικό αυτό, όμως εμείς θέλαμε να το επαναλάβουμε στον χώρο όπου... γεννήθηκε, χωρίς να αλλάξουμε απολύτως τίποτα, και χωρίς να προσθέσουμε άλλες μέρες, κάθε Δευτέρα και Τρίτη».

Τι έπεται του «Εδώ», τον ρωτώ.

«Δεν σημαίνει πως με αυτή την επιτυχία θα έρχονται μόνο επιτυχίες από εδώ και μπρος, δεν τρέφω τέτοιου είδους αυταπάτες, θα σκηνοθετήσω ξανά όταν πάλι πραγματικά κάτι με αγγίξει τόσο όσο το Εδώ, άλλωστε η πραγματική μου δουλειά είναι να είμαι ηθοποιός, όμως αυτή η εμπειρία μού έδειξε ότι τα εμπόδια είναι περισσότερο στο μυαλό μας και ότι αν θέλουμε κάτι πραγματικά πάρα πολύ, θα βρούμε τους τρόπους να τα καταφέρουμε και μετά αυτό θα βρει τον δρόμο του εκεί έξω.

Εμείς μια φορά το ζήσαμε πάντως, και είναι υπέροχο, γι αυτό και εύχομαι να μην είναι και η τελευταία...».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Γιώργος Νανούρης είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών και φοιτητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2001 που ξεκίνησε να παίζει έχει ξεχωρίσει σε παραστάσεις του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, σκηνοθετημένος από τους Κόκκο, Αρβανιτάκη, Τσιάνο, Μαργαρίτη, Κραουνάκη - τα δύο τελευταία χρόνια ήταν ενεργό μέλος της «Σπείρας» του. Εχει συμμετάσχει σε σειρές όπως οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι», το «Ταξίμ» και τον καιρό αυτό πρωταγωνιστεί στα «Μυστικά της Εδέμ», ενώ στο σινεμά πρωταγωνίστησε στο «Γαλάζιο φόρεμα» του Γιάννη Διαμαντόπουλου. Διδάσκει στη σχολή «Ιασμος».

Αντί για φώτα χρησιμοποιήσαμε φακούς, αντί για σκηνικά δύο κομμάτια ύφασμα κι ό,τι υπήρχε στον χώρο για καθίσματα... μαξιλάρες στο πάτωμα, καρέκλες καφενείου και πολυθρόνες από το μπαρ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το «Εδώ» θα φιλοξενείται από αύριο Δευτέρα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Κ44» (Κωνσταντινουπόλεως 44, στο Γκάζι), σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Γιώργου Νανούρη και κείμενα Γκαζμέντ Καπλάνι. Παίζουν οι ηθοποιοί Αννίτα Καπουσίδη, Σοφία Κεφαλληνού, Βαγγέλης Κοντομούς και Αννα Ψαρρά.

Κρατήσεις -απαραίτητες λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων- στο τηλέφωνο 210- 6430605. Παραγωγή «Locomotiva».

- Βασίλης Μπουζιώτης, ΕΘΝΟΣ, 27/09/2008

No comments: