Saturday, October 4, 2008

«Γυάλινος Κώδων», ταξίδι στο φως και το σκοτάδι

Ηλιας Μαγκλινης, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο, 4 Oκτωβρίου 2008

sylvia-plath-photograph.jpg

Ο «Γυάλινος Κώδων» της Σίλβια Πλαθ [φωτο], μετά την επιτυχία που γνώρισε τον Μάιο στο θέατρο «Μεταξουργείο», ανεβαίνει ξανά και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο θέατρο «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης» (Θεμιστοκλέους 104 & Καλλιδρομίου, Εξάρχεια). Ενα εμμέσως αυτοβιογραφικό έργο, που περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο τις περιπέτειες της δεκαεννιάχρονης Εστερ μέσα σε λίγους επεισοδιακούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ζωή της θα διαγράψει μια επικίνδυνη τροχιά από το φως στο σκοτάδι και πίσω στο φως. Η ηρωίδα θα γνωρίσει την επιτυχία ως επίδοξη ταλαντούχα συγγραφέας, θα «τακτοποιήσει» προηγούμενες ερωτικές εκκρεμότητες, θα διαβεί τη γραμμή της… αγνότητας, θα παλέψει με την κατάθλιψη που θα την οδηγήσει σε απόπειρα αυτοκτονίας και θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τον γυάλινο κώδωνα που δεν την αφήνει να αναπνεύσει, μέχρι να βγει ξανά στη ζωή, μεταμορφωμένη.

Με σαρκασμό, χιούμορ και διεισδυτικότητα, η Σίλβια Πλαθ αγγίζει τα θέματα της κοινωνικής πίεσης, της γυναικείας σεξουαλικότητας, του πρώτου έρωτα, της μητρότητας, της ψυχικής διαταραχής στην Αμερική του ’50.
Η Σίλβια Πλαθ είναι γνωστή και δημοφιλής στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Υπήρξε ποιήτρια, διηγηματογράφος, ενώ έγραψε και ένα μυθιστόρημα. Γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1932. Σε ηλικία 23 ετών παντρεύτηκε τον Αγγλο ποιητή Τεντ Χιουζ, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Αυτοκτόνησε το 1963, σε ηλικία τριάντα ετών, στο σπίτι της στο Λονδίνο, μετά το χωρισμό της με τον Χιουζ. Η πολυτάραχη σχέση τους έχει γυριστεί σε ταινία με τον τίτλο «Sylvia» με την Γκουίνεθ Πάλτροου. Το μυθιστόρημά της «O Γυάλινος Κώδων» εκδόθηκε λίγο πριν από το θάνατό της με ψευδώνυμο και η αυτοκτονία της παρέμεινε μυστική, ώσπου η είδηση διέρρευσε στο BBC. Την Εστερ υποδύεται η Αγγελίτα Τσούγκου, η οποία συνυπογράφει τη σκηνοθεσία μαζί με τη Θεοδώρα Κατσιφή.

No comments: