Wednesday, October 1, 2008

Οπερα του Φίλιπ Γκλας για τον Ντίσνεϊ

Όταν ζητείται από έναν μινιμαλιστή συνθέτη, όπως είναι ο Φίλιπ Γκλας, να γράψει τη μουσική για ένα έργο που θα φωτίζει τo τέλος του Γουόλτ Ντίσνεϊ, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κοινό θα ακολουθήσει τον Αμερικανό δημιουργό στο νέο του πρότζεκτ και μόνο από περιέργεια. Θα πρέπει να περιμένει όμως... Όπως μαθαίνουμε, έγινε ειδική ανάθεση στον Φίλιπ Γκλας να γράψει μια όπερα, στην οποία θα περιγράφει τους τελευταίους μήνες ζωής του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Το έργο, για την επέτειο 75 χρόνων από τη γέννησή του, θα είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα «The Perfect American». Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει σαν ήρωα έναν φανταστικό καρτουνίστα που εργαζόταν για την εταιρεία Ντίσνεϊ στις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Και ο ήρωας θυμάται την ιστορία του θρυλικού ιδρυτή της εταιρείας Ντίσνεϊ.

Η νέα όπερα του Φίλιπ Γκλας θα «ανοίξει» τη σεζόν 2012-13 στη New York City Opera. Ολες οι παραστάσεις για τη σεζόν που διανύουμε ματαιώθηκαν, καθώς ανακαινίζεται το θέατρο στο Lincoln Center. Aντί για όπερα, η ομάδα παρουσιάζει συναυλίες στην πόλη. Το 2009-10 η City Opera θα παρουσιάσει ένα παλιότερο έργο του Φίλιπ Γκλας, το «Einstein on the beach». Αν και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 1992, θα είναι η πρώτη παραγωγή που θα ανέβει στο ανακαινισμένο θέατρο.

Philip Glass at an event.
Chad Buchanan, Getty Images

COMPOSER:
Philip Glass' opera about Walt Disney is to open New York City Opera's 2012-13 season.

Walt Disney as subject for Philip Glass

From the Associated Press
Philip Glass has been commissioned by New York City Opera to compose an opera that imagines the final months in the life of Walt Disney. The opera, "The Perfect American," will be be based on a recent novel by the American-born writer Peter Stephan Jungk in which a fictional Austrian cartoonist who worked for Disney in the 1940s and '50s recounts the story of the legendary founder of the Walt Disney Co. It will open City Opera's 2012-13 season and honor the composer's 75th birthday, City Opera's incoming General Manager Gerard Mortier said Monday. [Los Angeles Times]

No comments: