Monday, September 29, 2008

Χορτάσαμε «θεωρητικολογίες»...

«Στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού για την άσκηση της περιφερειακής πολιτικής θεάτρου», το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου - Χορού (ΕΚΕΘΕΧ) οργάνωσε (26/9), στο ΥΠΠΟ, συνάντηση με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ). Εξετάσθηκαν «όλα τα θέματα των ΔΗΠΕΘΕ ενόψει των νέων Προγραμματικών Συμβάσεων που θα ισχύσουν από 1/1/09, αλλά και των νέων δεδομένων, μετά την 20ετή λειτουργία του θεσμού».

Στη συνάντηση «διαπιστώθηκε», όπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση, ότι «ο θεσμός, παρά τις ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες, παραμένει απόλυτα αναγκαίος. Συμφωνήθηκε ότι η αναμόρφωση του δικτύου που συνιστούν τα 16 ΔΗΠΕΘΕ επείγει, προκειμένου να ενταχθούν με επιτυχία στο πλαίσιο αναπτυξιακών παραμέτρων», με τα «νέα χωροταξικά, πληθυσμιακά και πολιτιστικά δεδομένα». Τι θα σημαίνει αυτή η «αναμόρφωση», ίδωμεν.

Εξετάστηκαν ζητήματα της «συνολικής πολιτικής των ΔΗΠΕΘΕ και της σχέσης τους με το ΕΚΕΘΕΧ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Τα προβλήματα αυτά και το διοικητικό πλαίσιο «μέσα στο οποίο μπορούν να επιλυθούν» θα αποτελέσουν αντικείμενο «ευρύτερης συζήτησης», σε σχέση «με τις αλλαγές στη φυσιογνωμία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού που προκύπτουν από τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

Εκτιμήθηκε ότι στις νέες προγραμματικές συμβάσεις που θα ισχύσουν στη μεταβατική περίοδο 18 μηνών πρέπει να προσδιοριστούν σαφέστερα οι υποχρεώσεις των ΔΗΠΕΘΕ σχετικά με την «κατεύθυνση» και την «αποδοτικότητα» του προγραμματισμού τους. Συζητήθηκε η «αναγκαιότητα τόνωσης του περιφερειακού θεατρικού ιστού της χώρας» με μέτρα για «δραστικότερη αλλαγή του θεατρικού χάρτη»: Πραγματοποίηση εκατό τουλάχιστον παραστάσεων στην έδρα τους τη χειμερινή περίοδο. Συμπαραγωγές μεταξύ των ΔΗΠΕΘΕ. Μετακλήσεις νεανικών σχημάτων θεάτρου και χορού. Καλοκαιρινές περιοδείες σε ολόκληρη την περιφέρειά τους. Στήριξη της ερασιτεχνικής θεατρικής και χορευτικής δημιουργίας. Καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των ΔΗΠΕΘΕ, οργάνωση αρχείου, βιβλιοθήκης, βιντεοθήκης. Συμπαραγωγές με θέατρα του εξωτερικού. Συμμετοχή των ΔΗΠΕΘΕ σε διεθνείς φεστιβαλικές διοργανώσεις. Ανάθεση συγγραφής ελληνικού έργου και μετάφρασης αρχαίου δράματος ή ξένου έργου και πολλά άλλα, για τα οποία χρειάζονται χρήματα! Περί κονδυλίων, όμως ...ούτε λέξη. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008]

No comments: