Tuesday, September 30, 2008

Για μειονότητα αλλά και... απόδημους


Την αναμόρφωση των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων συζήτησε σε συνάντηση εργασίας με τους διευθυντές τους, την περασμένη Παρασκευή, το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού. Πού κατέληξε; Στο ότι ο θεσμός παραμένει «απόλυτα αναγκαίος», ενώ «επείγει η αναμόρφωσή του» βάσει των «νέων χωροταξικών, πληθυσμιακών και πολιτιστικών δεδομένων». Ουδεμία, απ' ό,τι φαίνεται, νύξη δεν έγινε για μείωση του αριθμού τους ή για δημιουργία ΔΗΠΕΘΕ διαφορετικών ταχυτήτων.

Στις νέες προγραμματικές συμβάσεις, που θα ισχύσουν από 1/1/2009 και θα διαρκέσουν μια μεταβατική περίοδο 18 μηνών, τα ΔΗΠΕΘΕ θα πρέπει να λάβουν, όπως εξήχθη από τη συνάντηση, μια σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών και η πραγματοποίηση 100 τουλάχιστον παραστάσεων στην έδρα τους κατά τη διάρκεια της χειμερινής θεατρικής περιόδου, η ανάπτυξη δίκτυου συμπαραγωγών με άλλα ΔΗΠΕΘΕ, η μετάκληση νεανικών σχημάτων θεάτρου και χορού, η περιοδεία στην περιφέρειά τους τον χειμώνα, η στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας κ.ά.

Το ΕΚΕΘΕΧ προτίθεται, όπως τόνισε, να πριμοδοτήσει συμπαραγωγές με θεατρικά σχήματα του εξωτερικού, τη συμμετοχή των ΔΗΠΕΘΕ σε διεθνείς φεστιβαλικές διοργανώσεις, την ανάθεση συγγραφής ελληνικού έργου, τη μετάφραση αρχαίου δράματος ή ξένου έργου, τις περιοδείες σε εστίες του απόδημου Ελληνισμού. Μια σημαντική νέα παράμετρος, που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι η εκπόνηση «ειδικού θεατρικού προγράμματος», που θα αφορά «ειδικές κοινωνικές ομάδες» και «πληθυσμιακές, γλωσσικές ή πολιτιστικές μειονότητες». Το υλικό της συνάντησης θα αξιοποιηθεί από το ΕΚΕΘΕΧ για τη διατύπωση του νέου κειμένου της νέας προγραμματικής σύμβασης.

ΙΩ.Κ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/09/2008

No comments: