Friday, October 3, 2008

Με τον «Καημό» του Κουν...



Με έναν ελπιδοφόρο απολογισμό, έναν πολυπρόσωπο προγραμματισμό (11 παραγωγές για φέτος), μια καλοδεχούμενη προοπτική υπογραφής προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Τέχνης και το ΥΠΠΟ ύψους €1.200.000 και αιχμές (για τη Μάγια Λυμπεροπούλου, τη Ρένη Πιττακή και τον Βασίλη Παπαβασιλείου) άνοιξε η αυλαία για το Θέατρο Τέχνης, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Κουν.

Το «μερικώς ανακαινισμένο Υπόγειο του Τέχνης», όπως το αποκάλεσε ο Κωστής Καπελώνης, με τα νέα φωτιστικά «που είναι πιο κοντά στις πλαφονιέρες που είχε διαλέξει ο ίδιος ο Κουν το ’50», είναι έτοιμο να δεχθεί τις επαναλήψεις «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» και «Το αμάρτημα της μητρός μου» καθώς και την επιστροφή του Αγγελου Αντωνόπουλου με τον «Μαρξ στο Σόχο» αλλά και νέα έργα όπως οι «Ηθοποιοί» του Γιώργου Σκούρτη με τους Αγγελο Αντωνόπουλο, Ελισάβετ Μουτάφη, Μάνο Ζαχαράκο και το «Feel Good» σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.

Την παράσταση στη σκηνή της Φρυνίχου αναμένεται να κλέψει ο «Καημός» του Κάρολου Κουν, το νεανικό ποίημα που είχε συνθέσει ο μεγάλος θεατράνθρωπος για τον ερωτικό καημό και θα ερμηνεύσουν παλαιότεροι μαθητές του Θεάτρου Τέχνης όπως οι Κώστας Καζάκος, Αιμίλιος Χειλάκης, Χρήστος Λούλης, Μάνια Παπαδημητρίου.
  • Ο Διαγόρας Χρονόπουλος

«Δεν έχω καμία θητεία στο Τέχνης», σχολίασε ο Διαγόρας Χρονόπουλος τις φήμες που θέλουν να λήγει η θητεία του. «Δεν με διόρισε εδώ κανένα υπουργείο. Με είχε καλέσει ο Λαζάνης και το Δ.Σ. μου πρότεινε να πάρω τον τίτλο του καλλιτεχνικού διευθυντή… Διαχειριστής οικονομικών είμαι. Και καλλιτεχνικός διευθυντής μαζί με τον Κωστή Καπελώνη και τον Θοδωρή Γράμψα. Οταν ήρθα στο Τέχνης πριν από τεσσεράμισι χρόνια, το θέατρο χρώσταγε €550.000. Τώρα δεν χρωστάμε τίποτα…». Ο Δ. Χρονόπουλος εξέφρασε και το παράπονό του: «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχω καλέσει επανειλημμένως τη Μάγια Λυμπεροπούλου, που πολύ εκτιμώ. Δεν ήρθε. Οπως δεν ήρθαν ούτε η Ρένη Πιττακή ούτε ο Βασίλης Παπαβασιλείου».

  • Η πρόταση του ΥΠΠΟ

Σχετικά με την πρόταση του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ), ο κ. Χρονόπουλος σημείωσε: «Μας έχει γίνει πρόταση να λειτουργήσει το Τέχνης, όπως και το Εθνικό Θέατρο, ως θεατρικός πόλος. Μέσω μιας σύμβασης, τις λεπτομέρειες της οποίας μένει να συζητήσουμε, έχει ακουστεί πως το ΥΠΠΟ θα διαθέσει στο Τέχνης €1.200.000 το χρόνο. Φυσικά, ευχαριστούμε τον υπουργό αλλά προς το παρόν έχουν κοπεί από την επιχορήγηση του Τέχνης €500.000 από παραπρόπερσι, με την περσινή μας επιχορήγηση να ανέρχεται στις €125.000».

ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 03/10/2008

No comments: