Sunday, September 7, 2008

Το θεατρικό σκηνικό αλλάζει


Χωρίς Αμόρε, τον καλλιτεχνικό οργανισμό που επί μία δεκαετία αναζωογόνησε και ευργέτησε το ελληνικό θέατρο εκπαιδεύοντας ηθοποιούς και κοινό, η φετινή σεζόν έρχεται με ανακατατάξεις, καινούριους χώρους, μετακινήσεις, νέα έργα, ανατρεπτικές συνεργασίες και πολλές προσδοκίες.
Η Ελληνική Θεαμάτων γιγαντώνεται, το Εθνικό Θέατρο επιστρέφει στο νεοκλασικό της Αγ. Κωνσταντίνου με δεκαέξι συνολικά παραγωγές σ' όλες τις αίθουσες, τα επονομαζόμενα «ιστορικά» θέατρα περιμένουν τα μαντάτα για τις επόμενες επιχορηγήσεις, ενώ τα μικρά σχήματα ενθαρρυμένα από την οικονομική βοήθεια του ΕΚΕΘΕΧ προετοιμάζουν τις παραστάσεις τους. Ας πάρουμε μια γεύση για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο.
  • ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΓΗ
* Κάνοντας μόνο δύο βήματα ο Στάθης Λιβαθινός άλλαξε θεατρική στέγη... Από το «Από Μηχανής» στο οποίο στεγαζόταν τα τελευταία χρόνια η Πειραματική Σκηνή πέρασε απέναντι, στο «Μεταξουργείο» της Αννας Βαγενά στον πεζόδρομο της Ακαδήμου. Το πρώτο έργο που θα παρουσιάσει εκεί με την ομάδα του είναι, επιτέλους, κωμωδία.

Το «Ενας ήρωας-Το καμάρι της Δύσης» γράφτηκε πριν από 100 χρόνια από τον Τζον Μίλινγκτον Σινγκ: Στο απομονωμένο χωριό Μεγιό τίποτα δεν διαταράσσει την πληκτική καθημερινότητα. Η ξαφνική εμφάνιση ενός νεαρού ξένου στην ταβέρνα του Μάικ και της κόρης του Πέγκιν θα τ' αλλάξει όλα. Ο ξένος θα αναδειχτεί σε ίνδαλμα των γυναικών που θα τον περιποιηθούν σαν δικό τους άνθρωπο. Ο Σινγκ πέθανε σε ηλικία 38 χρόνων και έγραψε τον «Ηρωα» δύο χρόνια πριν απ' τον θάνατό του. Με προτροπή του ιρλανδού ποιητή Γέιτς, ο Σινγκ μετά τις σπουδές του στο Παρίσι θα επιστρέψει για να ζήσει ανάμεσα σε ιρλανδούς αγρότες. Παίζουν οι Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Αρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Μαρία Κίτσου, Βασίλης Κουκαλάνι κ.ά.

* Τελικά, έπειτα από απανωτές αναβολές και αλλαγές χώρων ο Λάκης Λαζόπουλος κατεβαίνει Πειραιώς...

Ενα ολοκαίνουριο θέατρο θα εγκαινιάσει με την καινούρια του θεατρική δουλειά στην χιλίων θέσεων αίθουσα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

* Το Εθνικό εγκατέλειψε το «Από Μηχανής», αλλά ο Ακης Βλουτής το παρέλαβε από την ιδιοκτήτριά του Ασπασία Κράλλη. Εκείνη κράτησε τον πάνω χώρο, ενώ στην κάτω σκηνή ο Α. Βλουτής με την ομάδα του «Συν, Επί (+Χ)» θα παρουσιάσει το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Εντα Γουόλς «Η φάρσα της οδού Walworth» σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου. Θα ακολουθήσουν τα έργα «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους φον Μάγενμπουργκ σε σκηνοθεσία Θ. Σαράντου και «Στάχτη στα μάτια» του Ευγένιου Λαμπίς σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.

* Αλλά και το θέατρο «Κάππα» εγκατέλειψε το Εθνικό Θέατρο. Η φήμη που ήθελε τον Μηνά Χατζησάββα να το νοικιάζει διαψεύστηκε. Την πρώτη παράσταση εκεί περιμένουμε από τον Νίκο Μαστοράκη.

* Ο Θόδωρος Τερζόπουλος θα εγκαινιάσει μέσα στο χειμώνα το καινούριο θέατρο που δημιούργησε ακριβώς απέναντι από το κτίριο του Αττις, στο οποίο νέοι σκηνοθέτες της ομάδας του θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους.
  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
Η Ελληνική Θεαμάτων επεκτείνεται κτιριακά και όχι μόνον. Για δύο τουλάχιστον χρόνια πέρασε στα χέρια της το «Λαμπέτη». Επίσης, η συνεργασία του Θωμά Μοσχόπουλου κατά τη θεατρική περίοδο 2009-2010 πρόκειται να λειτουργήσει ως θαυμάσιο καλλιτεχνικό «άλλοθι» για την επιχείρηση αφού ο σκηνοθέτης θα εργαστεί με τους όρους του, πλαισιωμένος από ηθοποιούς προερχόμενους από το Αμόρε σε καινούριο μάλιστα θέατρο που ετοιμάζεται στην Πειραιώς.

Στο ρεπερτόριο της Ελληνικής Θεαμάτων, που βρίθει περσινών επαναλήψεων (προεξάρχουσα η «Μήδεια 2» του Δ. Παπαϊωάννου, «Φούστα-Μπλούζα», «Δυο τρελοί-Τρελοί παραγωγοί», «Ηρωες», «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου», «Λεωφορείον ο Πόθος» αλλά και το «Σεσουάρ για δολοφόνους» για 10η συνεχή χρονιά!), τρία καινούρια έργα ξεχωρίζουν, ένα αμερικάνικο και δύο ελληνικά.

Το τελευταίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Νοέμβριος» μετά την πρώτη του παρουσίαση στη Νέα Υόρκη (1977) σκηνοθετεί στο «Εμπορικόν» ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Ο «Νοέμβριος» είναι κωμωδία που διαδραματίζεται μέσα στον Λευκό Οίκο παραμονές εκλογών. Πρωταγωνιστής, ποιος άλλος; Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βλάκας και πονηρός, πολιτικά ανίκανος αλλά ματαιόδοξος, υποκριτής και κυνικά ρεαλιστής, προσπαθεί να λύσει θηριώδη προβλήματα: οι χορηγοί τον εγκαταλείπουν, το κόμμα του φυλλορροεί, η λεσβία συγγραφέας των λόγων του προτίθεται να τον σώσει αρκεί να την παντρέψει με την καλή της σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, ένας ινδιάνος φύλαρχος απειλεί να τον σκοτώσει ενώ ο πόλεμος με το Ιράν όπου να 'ναι ξεκινάει. Η πρώτη κυρία την έχει κοπανήσει παίρνοντας μαζί της έναν καναπέ...

* Στο «Λαμπέτη» οι Θανάσης Παπαθανασίου-Μιχάλης Ρέππας υπογράφουν το καινούριο τους έργο «Συμπέθεροι από τα Τίρανα». Η μοναχοκόρη του Παύλου Κοντογιαννίδη και της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου έρχεται από το Λονδίνο φέρνοντας μαζί τον αγαπημένο της. Σοκ και δέος για την οικογένεια όταν ανακαλύπτουν ότι ο γαμπρός Αλφρεντ δεν είναι Αγγλος, αλλά... Αλβανός. Τα πράγματα χειροτερεύουν με την άφιξη των συμπεθέρων από τα Τίρανα, όπου μέσα από μια σειρά κωμικών καταστάσεων η ελληνική αντιρατσιστική «λεβεντιά» θριαμβεύει...

* Το έργο του Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» σκηνοθετεί στο «Δημήτρης Χορν» ο Σταμάτης Φασουλής. Πρόκειται για ένα περίεργο δείπνο στο οποίο δεν τρώει κανείς, γιατί αδυνατεί να καταλάβει ποιος είναι και πού βρίσκεται... Μια αλληγορία για τη σύγχυση που ζούμε στο σπίτι, στη δουλειά, στην πατρίδα μας. Πρωταγωνίστρια του έργου η Ιοκάστη Παπαδάμου (Σοφία Φιλιπίδου), που θα μπορούσε να είναι μια χαριτωμένη εκκεντρική αν δεν ήταν τόσο απελπισμένη...

* Κλασικά ξεκινάει τέλος Οκτωβρίου το Εθνικό Θέατρο:

Ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Στεφανία Γουλιώτη ανεβάζουν οι δυο τους Σέξπιρ στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». «Μάκμπεθ επί δύο» ο τίτλος της ανατρεπτικής παράστασης, με τους δύο ηθοποιούς να αναλαμβάνουν όλους του ρόλους του έργου. Στη Σκηνή Κοτοπούλη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης μεταφράζει και σκηνοθετεί «Το ημέρωμα της Στρίγγλας» του Σέξπιρ με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλιά Καραμπέτη, Ακη Σακελλαρίου, Αλ. Μυλωνά, Γιάννη Νταλιάνη, Ιερώνυμο Καλετσάνο.

* «Η Κληρονομιά» του Μαριβό, σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, εγκαινιάζει το καινούριο θέατρο «Στούντιο Μαυρομιχάλη».

* «Ζορζ Νταντέν» του Μολιέρου θα δούμε στο θέατρο «Τόπος Αλλού» σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή με τους Δημήτρη Οικονόμου, Ναταλία Στυλιανού, Λευτέρη Ζαμπετάκη.
  • ΑΘΑΝΑΤΟ ΜΠΟΥΛΒΑΡ
* Επειτα από τρία χρόνια απουσίας από τη σκηνή ο Γρηγόρης Βαλτινός επιστρέφει στο «Βρετάνια» ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής μιας κωμωδίας του Νόελ Κάουαρντ που έχει διαγράψει ενδιαφέρουσα καριέρα. Πέρσι παιζόταν στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, ενώ τον κεντρικό ήρωα έχουν υποδυθεί κατά καιρούς οι Νάιτζελ Πάτρικ, Αλμπερτ Φίνει, Πίτερ Ο' Τουλ, Τζορτζ Σκοτ, Φρανκ Λαντζέλα. Στο «Present Laughter», που παρουσιάζεται με τον ελληνικό τίτλο «Μη γελάτε, είναι σοβαρό!!», παίζουν επίσης οι Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αντιγόνη Γλικοφρύδη, Κώστα Φλωκατούλα κ.ά.

* Η Μιμή Ντενίση, μ' έναν τρόπο, επιστρέφει στην αλήστου μνήμης Αννα Καρένινα και όχι μόνον... Νόελ Κάουαρντ προτίμησε κι αυτή, αλλά συνδυασμένο με ρώσικη λογοτεχνία. Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στο έργο του Κάουαρντ «Απόψε στις 8.30» αλλά και στο έργο του Τολστόι που είχε αποτελέσει έμπνευση για τον συγγραφέα. Η αγαπημένη ηρωίδα της ηρωίδας του δεν είναι παρά η Αννα Καρένινα...

Στην παράσταση «Live Cinema» συμπράττουν θέατρο και σινεμά, τραγούδι και χορός (κινηματογραφική σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου), ενώ ο κόσμος έχει ενεργή συμμετοχή. Ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί (Ντενίση, Τζώρτζογλου, Χ. Σιμαρδάνης, Α. Λάμπρη, Μ. Μητρούσης) αυτοσχεδιάζουν, παίζουν πολλούς ρόλους και αναμειγνύονται με τους θεατές.
  • ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΕΛΙΟΤ
* Ενα υψηλής αισθητικής «Κοκτέιλ πάρτι» αποπειράται να δώσει η σκηνοθέτις Βαρβάρα Μαυρομάτη τον Οκτώβριο στο θέατρο «Προσκήνιο». Το έργο του Τ. Σ. Ελιοτ «Κοκτέιλ πάρτι» ανεβαίνει μ' έναν ενδιαφέροντα θίασο: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αννα Φόνσου, Βασιλική Κυπραίου, Παναγιώτης Λάρκου. Το έργο γράφτηκε το 1949, αμέσως μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή, και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου με πρωταγωνιστή τον Αλεκ Γκίνες. Ο Ελιοτ αναφέρεται στα προβλήματα του γάμου, την απομόνωση, την ψυχιατρική και το δρόμο προς τη σωτηρία. Ενας άντρας διαπιστώνει την αδυναμία του ν' αγαπήσει και μία γυναίκα συνειδητοποιεί ότι κανένας άντρας δεν την έχει αγαπήσει. Ενα έργο με σασπένς και απροσδόκητη εξέλιξη.
  • ΠΑΙΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΧΤΑ
* Δύο σημαντικές ηθοποιοί θα παλέψουν για τον ίδιο... απόντα άντρα. Οι Λυδία Φωτοπούλου και Ράνια Οικονομίδου ερμηνεύουν τους μοναδικούς ρόλους στο έργο του Ντ. Χέαρ «Ανάσα ζωής» (παίχτηκε πέρσι στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Α. Βουτσινά) που θα σκηνοθετήσει ο Αντώνης Αντύπας στο Απλό Θέατρο αμέσως μετά την επανάληψη του έργου «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ο' Νιλ. Στη Νέα Σκηνή θα παρουσιαστούν δύο έργα: «Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης» του Δ. Γκενεράλη σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη και «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρ. Ατάιντε με την Ολια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου.

* Το είδαμε πριν από μερικά χρόνια από το θίασο του Σταμάτη Φασουλή αλλά στον κινηματογράφο. Το «Closer» -κέρδισε το βραβείο Olivier ως το καλύτερο έργο του 1997 στο Λονδίνο- με ελληνική απόδοση «...Πιο κοντά...» σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης στο θέατρο Αθηνών. Η ιστορία τεσσάρων ξένων (Γ. Κιμούλης, Ζ. Δούκα, Ν. Ψαρράς, Δ. Χρυσικού) που η τύχη τούς ένωσε και η προδοσία τούς χώρισε...

* Την παιχνιδιάρικη κωμωδία «Πολύ καλά!» της Λίζας Κρον μάς συστήνει ο σκηνοθέτης Τάκης Βουτέρης στο Θέατρο Εξαρχείων. Θέμα οι σχέσεις μάνας-κόρης, η παιδική ηλικία, ο ρατσισμός, η οικογένεια. Το ρόλο της τρομερής μητέρας ερμηνεύει η Ελένη Γερασιμίδου και της κόρης η Αννίτα Δεκαβάλλα.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία / 7 - 07/09/2008

No comments: