Sunday, September 7, 2008

Μήνας θεάτρου-Κρατικές σκηνές ΝΑ Ευρώπης

© Κ.Θ.Β.Ε. / Νώντας Στυλιανίδη


© Κ.Θ.Β.Ε. / Κώστας Αμοιρίδης



© Κ.Θ.Β.Ε. / Κώστας Αμοιρίδης





© Κ.Θ.Β.Ε./ Γιάννης Ιωνάς

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει το «Μήνα Θεάτρου-Κρατικές σκηνές ΝΑ Ευρώπης», μια διακρατική, θεατρική συνάντηση στην οποία συμμετέχουν η Κύπρος, η Τουρκία, η Σερβία και η Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Οκτωβρίου στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και στο Βασιλικό. Ο «Μήνας Θεάτρου» αποτελεί την ουσιαστική συνέχεια του 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου ΝΑ Ευρώπης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2007 καθώς και της Συνάντησης Θεάτρων ΝΑ Ευρώπης το Δεκέμβριο του 2007, επίσης στη Θεσσαλονίκη. Στο «Μήνα Θεάτρου» συμμετέχουν:

-Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), με το έργο «Οι έρωτες της Κας Μαγκουάιρ», σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή, ένα τρυφερό κι ευαίσθητο έργο, που ήδη έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία στην Κύπρο.(17/9-21/9, Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών)
-Το ΚΘΒΕ με την φετινή παραγωγή του, «Ορέστης» του Ευριπίδη ,σε σκηνοθεσία του Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, παράσταση, η οποία ήδη παρουσιάστηκε και χειροκροτήθηκε στην Επίδαυρο και ολοκλήρωσε την επιτυχημένη του περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα (25/9-5/10, Βασιλικό Θέατρο)
-Το Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου με την παράσταση «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Vida Ognjenovitc, που προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας του Οιδίποδα, τοποθετώντας τη δράση στη σύγχρονη εποχή (10/10-12/10, Βασιλικό Θέατρο).
-Το Κρατικό Θέατρο Άγκυρας με το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη σε σκηνοθεσία του ίδιου, παράσταση βασισμένη στην πασίγνωστη, ομώνυμη ταινία, ένα μεγάλο, λαϊκό δρώμενο με 60 ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής και ζωντανή μουσική.(16/10-19/10, Βασιλικό Θέατρο)
Ο «Μήνας Θεάτρου» αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να συνεχιστεί ο γόνιμος διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων πάνω στα θεατρικά δρώμενα καθώς και την εξέλιξη του θεατρικού πολιτισμού των χωρών, που συμμετέχουν.Η συμμετοχή των συγκεκριμένων χωρών, προέκυψε ως φυσική συνέχεια σημαντικών και επίσημων συμφωνιών, στις οποίες προχώρησε το ΚΘΒΕ, όπως είναι τα πρωτόκολλα συνεργασίας, που υπεγράφησαν τόσο με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, όσο και με το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου. Στο πλαίσιο των ανταλλαγών αυτών, μάλιστα, πρόκειται να ανέβει στη Λευκωσία (αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄), η παράσταση «από τις Βάκχες» του Ευριπίδη στις 18,19 και 20 Σεπτεμβρίου 2008.
Με το Κρατικό Θέατρο της Άγκυρας το ΚΘΒΕ έχει ξεκινήσει επίσημα ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών, μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης των δύο χωρών πάνω στον τομέα του πολιτιστικού προϊόντος, όπως άλλωστε συμφώνησαν πρόσφατα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Καραμανλής και Ερντογάν. Μάλιστα οι δύο πρωθυπουργοί επαίνεσαν τον Κώστα Φέρρη και την παράσταση «Ρεμπέτικο» σε μηνύματα, που έστειλαν στο σκηνοθέτη. Ο Καραμανλής χαρακτήρισε την προσπάθεια ως «πολιτιστική γέφυρα, που προβάλλει τα κοινά χαρακτηριστικά, που συνδέουν τα δύο έθνη» και ο Ερντογάν είπε, ότι το «Ρεμπέτικο», «αναδεικνύει την πολιτιστική ιστορία του γεωγραφικού χώρου, που μοιράζεται ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός». Στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών το ΚΘΒΕ, ήδη συμμετείχε στο θεατρικό φεστιβάλ της Τραπεζούντας το Μάιο του 2008 με το έργο «Άντε ψυχούλα μου σκότωσέ με» του Αζίζ Νεσίν σε συνεργασία Γιώργου Κιουρτσίδη. Στις παραστάσεις θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι.

No comments: