Thursday, September 11, 2008

Τα θέατρα ετοιμάζονται για την αυλαία

Πολλές είναι οι πρεμιέρες που ανακοινώνονται καθημερινά, συμπληρώνοντας το παζλ των παραστάσεων στις αθηναϊκές σκηνές. Το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο και οι νέες ομάδες είναι τα χαρακτηριστικά της σεζόν που αρχίζει

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008

Φωτογραφία

Επάνω, οι συντελεστές της παράστασης «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» που θα παρουσιαστεί στην Α΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας. Κάτω, από αριστερά, οι Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Βίκυ Παπαδοπούλου και Χρήστος Σαπουντζής στη «Μέθοδο Γκρόνχολμ» που θα επαναληφθεί στο Θέατρο Τέχνης. Ενθετη κάτω, η Φωτεινή Παπαδόδημα (κάτω), η Κωνσταντίνα Τάκαλου και ο Γιάννης Φίλιας στην παράσταση «Φρίντα/Φρίντα» η οποία θα συνεχιστεί και εφέτος στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας
Μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας θεατρικής σεζόν και πολλές πρεμιέρες ανακοινώνονται καθημερινά. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση όλο και περισσότερα θέατρα υιοθετούν το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο και μάλιστα με περισσότερες από τρεις παραγωγές ετησίως, ενώ αρκετές είναι και οι νέες, ακόμη και πρωτοεμφανιζόμενες, θεατρικές ομάδες που αποπειρώνται την πρώτη επαφή τους με το αθηναϊκό κοινό.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η θεατρική εταιρεία Πράξη παρουσιάζει στην Α΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, το έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Παίζουν οι Μπέτυ Αρβανίτη, Γιάννης Φέρτης, Κώστας Γαλανάκης, Νίκος Αλεξίου, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Βασίλης Καραμπούλας, Τζίνη Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θανάσης Δήμου κ.ά.
Πρεμιέρα εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να κάνει και η παράσταση του έργου «Το σ΄ αγαπώ δεν είναι ντεμοντέ» της Μιμής Ντενίση στο θέατρο Ιλίσια-Ντενίση. Το κείμενο βασίζεται στο έργο του Νόελ Κάουαρντ «Απόψε στις 8.30» και πρωταγωνιστούν, εκτός από την προαναφερθείσα, οι Στράτος Τζώρτζογλου, Αγγελική Λάμπρη, Πρόδρομος Τοσουνίδης και Χρήστος Σιμαρδάνης.
Με το έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» εγκαινιάζεται στα τέλη Οκτωβρίου το θέατρο Ζίνα (ο ιστορικός κινηματογράφος της λεωφόρου Αλεξάνδρας που ανακαινίζεται σε θεατρική σκηνή από τις Επιχειρήσεις Θεάματος των Αδελφών Τάγαρη). Σκηνοθετεί ο Γιάννης Ιορδανίδης και πρωταγωνιστεί ο Θύμιος Καρακατσάνης. Συμμετέχουν οι Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Μιχάλης Μαρκάτης, Γρηγόρης Σταμούλης, Δημήτρης Νασιούλας, Ελευθερία Ρήγου και Στάθης Κακαβάς.
Στις 6 Νοεμβρίου η Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Αργώ ανεβάζει την παράσταση «Αmor Οmnia Vincit» του Περ Ολοφ Ενκβιστ («Η αγάπη νικά τα πάντα»). Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δημήτρης Ιωάννου και παίζουν οι ηθοποιοί Αιμιλία Υψηλάντη , Δημήτρης Παπάζογλου και Ζαχαρούλα Οικονόμου. Στο ίδιο θέατρο θα ανεβεί η παράσταση του έργου «Επιχείρηση Ιουδήθ» του Περικλή Κοροβέση από τη θεατρική ομάδα Πείρα(γ)μα, από τις 3 Νοεμβρίου.
Στο Αγγέλων Βήμα θα ανεβεί το έργο των Τόμας Μίντλετον και Γουίλιαμ Ρόουλεϊ «Οι αλλοπαρμένοι» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, το οποίο θα παίζεται από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου με τους Λεωνίδα Χρυσομάλλη, Χρήστο Γεωργαλή, Κορίνα Χρυσάιδου, Σοφία Αθανασοπούλου κ.ά. Θα παρουσιαστεί επίσης το έργο του Ντούσαν Κοβάσεβιτς «Ο επαγγελματίας» σε σκηνοθεσία της Πηγής Δημητρακοπούλου , με τους Γιάννη Τσορτέκη και Γιώργο Μπινιάρη.
Τέλος, θα παιχτεί «Το υπέροχό μου διαζύγιο» της Τζεραλντίν Αρον τον Φεβρουάριο σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτημε τη Σμαράγδα Σμυρναίου. Στο Θέατρο Επί Κολωνώ το πρόγραμμα της εφετινής περιόδου περιλαμβάνει τα εξής έργα: «Rottweiler» του Γκιγέρμο Ερας σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, «Οι Δανειστές» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, «Μα.Μά.» του Χάρη Μπόσινα σε σκηνοθεσία του ίδιου και της Αθηνάς Αλεξοπούλου και «Ρέκβιεμ» του Φερνάντο Ρενχίφο σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.
  • Επαναλήψεις
Η Κάτια Δανδουλάκη επιμένει για δεύτερη σεζόν με την παράσταση του έργου των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» με τους Κατιάνα Μπαλανίκα και Γιώργο Μαρίνο. Η εφετινή πρεμιέρα στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου. Με την επιτυχημένη παράσταση του έργου της Ρέας Μαλέλη «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» μετακομίζει στο Θέατρο Βασιλάκου για τα Δευτερότριτα η Νένα Μεντή. Επανάληψη και στο θέατρο Χώρα με το «Μisery» και τους Νίκο Ψαρρά και Αννέζα Παπαδοπούλου. Στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας επαναλαμβάνεται από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου ως και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου το έργο της Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ «Φρίντα/ Φρίντα», σε σκηνοθεσία της ίδιας, με τους Φωτεινή Παπαδόδημα, Κωνσταντίνα Τάκαλου και Γιάννη Φίλια.
Η επιτυχία που σημείωσε την περυσινή θεατρική σεζόν η παράσταση «Η μέθοδος Γκρόνχολμ»του Χόρντι Γκαλθεράν οδήγησε το Θέατρο Τέχνης στην απόφαση να την επαναλάβει και εφέτος για λίγες παραστάσεις και συγκεκριμένα από τις 24 Σεπτεμβρίου και για περίπου έναν μήνα. Η σκηνοθεσία είναι του Διαγόρα Χρονόπουλου και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής και Βίκυ Παπαδοπούλου. Το Αγγέλων Βήμα θα επαναλάβει σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Χαρά στο φουαγέ» με τη Χαρά Κεφαλά στο τραγούδι και την Ευγενία Καρλαύτη στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις. Στον ίδιο θεατρικό χώρο από τις 20 Οκτωβρίου θα επαναληφθούν οι «Φωνές» του Αλαν Μπένετ, τέσσερις συγγενικοί μονόλογοι, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη με τους Ολγα Τουρνάκη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρη Καραμπέτση και Χαρά Κεφαλά. Την επιτυχημένη πορεία του θα συνεχίσει και αυτή τη σεζόν από την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στο Θέατρο Βασιλάκου το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα», σε σκηνοθεσία της Αννας Βαγενά με την ίδια σε πρωταγωνιστικό ρόλο και μαζί της τους ηθοποιούς Αλέξανδρο Μπαλαμώτη, Στέφανο Κοσμίδη και Ανθή Κόκκινου. Στο θέατρο Coronet θα επαναληφθεί ο «Caveman» του Ρομπ Μπέκερ, με τον Γεράσιμο Γεννατά στον ομώνυμο ρόλο, και η παράσταση «Νοσφεράτου Διδόντικους» από τη θεατρική ομάδα Εx Αnimo.
Τέλος, στο Θέατρο Επί Κολωνώ για μία ακόμη χρονιά θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή τα «Ρenetrator» του Αντονι Νίλσον σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και το έργο της Γεωργίας Μαυραγάνη «Από ΄δω και πέρα μόνο Χάπι Εντ» και στο φουαγέ «Οταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα» της Γεωργίας Μαυραγάνη, το «Ωκεανός πολύ μπλε», βασισμένο στο «Danny and the Deep Βlue Sea» του Τζον Πάτρικ Στάνλεϊ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, και «Κaragiozis-2 πακέτα τσιγάρα» από τον θίασο Ηλία Καρελλά.

No comments: