Wednesday, September 10, 2008

Αρκάς, Ιντιφάντα και... φθαρμένες χαρτοπετσέτες

Β. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛOΣ: 12 ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Αρκάς έγραψε  Θέατρο! Και το  πρώτο του έργο  «Εχθροί εξ  αίματος» ανεβάζει  στο «Θέατρο του  Νέου Κόσμου» ο  Βαγγέλης  Θεοδωρόπουλος  με Γιώργο Νινιό,  Λαέρτη Μαλκότση  και Παντελή  Δεντάκη
Δώδεκα παραγωγές και συμπαραγωγές έχει προγραμματίσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» που, με το ατού των 70.000 περσινών θεατών, συνεχίζει αποφασιστικά την ήδη εντεκάχρονη πορεία του
Το πρώτο θεατρικό έργο που υπογράφει ο κομίστας Αρκάς, αλλά και το έργο του αγνώστου μας εδώ Ισραηλινού Ιλάν Χατσόρ, με ήρωες τρεις Παλαιστίνιους πιασμένους στο δίχτυ της αραβοϊσραηλινής διένεξης κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, είναι οι αιχμές του ρεπερτορίου με δώδεκα παραστάσεις- οκτώ καινούργιες παραγωγές εκ των οποίων η μία για παιδιά και τέσσερις επαναλήψεις ενώ οι συμπαραγωγές ανέρχονται σε τέσσερις - συν το Φεστιβάλ Θεατρικών Παραστάσεων Μικρού Μήκους «Άνοιξη του Devised Τheatre», που έχει καταρτίσει για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2008-2009 ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» το οποίο μπαίνει στον δωδέκατο χρόνο του.
«Είμαι ικανοποιημένος από την υποδοχή που έχουμε. Από το κοινό που είναι νεανικό κυρίως»- το τονίζει με έμφαση- «και από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ» λέει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που ξεκίνησε το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» το καλοκαίρι του 1997 στα ερείπια μιας αποθήκης του Φιξ την οποία σιγά σιγά διαμόρφωσε με τους άξιους συνεργάτες του σε ένα λειτουργικό, φιλικό στον θεατή θέατρο, με τρεις μικρές αλλά αποτελεσματικές Σκηνές, του προσέδωσε καλλιτεχνική φυσιογνωμία και το ανέδειξε σε ένα ζωντανό, νεανικό κύτταρο όπου βουίζει κάθε μέρα ένα μελίσσι θεατών. Το φετινό ρεπερτόριο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», εκτός από το ντεμπούτο που θα κάνει ο Αρκάς στο Θέατρο και το πρωτοπαρουσιαζόμενο έργο του Ισραηλινού συγγραφέα, εκτείνεται από θεατροποιημένο Κωνσταντίνο Θεοτόκη- «Ο κατάδικος»- μέχρι το κείμενο «Μαύρη γαλήνη» του Δημήτρη Μαρωνίτη που χαράχτηκε με μολύβι σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1973, κατά τη διάρκεια της βασανιστικής απομόνωσής του στα κελιά του ΕΑΤ- ΕΣΑ και από το Μέρος ΙΙ του «Μόνο την αλήθεια» του Βασίλη Μαυρογεωργίου μέχρι το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίας Παπαλέξη «Ήθελα να σ΄ αντάμωνα». Ενώ για πρώτη φορά το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» προτείνει, με τον τίτλο «Άνοιξη του Devised Τheatre», Φεστιβάλ Θεατρικών Παραστάσεων Μικρού Μήκους που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη- η καλύτερη παράσταση θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο του Θεάτρου για τη σεζόν 2009-2010.
Με στόχους το σύγχρονο ελληνικό έργο από νέους κυρίως συγγραφείς, το σύγχρονο ξένο έργο χωρίς να παραμελείται το κλασικό, τις συμπαραγωγές, το θέατρο από και για μετανάστες- πολύτιμη συμβολή-, το χωρίς εισιτήριο θέατρο για παιδιά που νο σηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα, τις εκτός του χώρου παραστάσεις με ακτιβιστικό χαρακτήρααντιρατσιστικά φεστιβάλ, φυλακές...-, τις προσκλήσεις ανθρώπων του Θεάτρου από το εξωτερικό και τις υψηλού επιπέδου εκδόσεις, το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» εμφανίζεται πια ως διάδοχος του εκλιπόντος «Θεάτρου του Νότου»- του «Αμόρε».
«Ήταν το πιο οργανωμένο και συστηματικό θέατρο στην Ελλάδα. Δεν βασιζότανε σε ένα πρόσωπο, ήταν πολυσυλλεκτικό και πολυφωνικό. Βέβαια δεν ήταν ελληνικό φαινόμενο αυτό. Απλώς ήρθε εδώ καθυστερημένα. Ίσως γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να μοιραζόμαστε τα πράγματα με άλλους. Ο καθένας θέλει το μαγαζί, του, το οικόπεδό του, το σπίτι του, το εξοχικό του... Ο Γιάννης ο Χουβαρδάς έκανε ένα άνοιγμα ευρωπαϊκό. Το έκανα κι εγώ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακολούθησα κατά πόδας. Δεν μιμήθηκα τίποτα».
Μικρές μεγάλες αδικίες

Η επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού έπεσε από 190.000 ευρώ που ήταν για πρόπερσι στις 150.000 για πέρσι...

«Πέρα από το καλλιτεχνικό μέρος που κρίνεται, είμαστε από τα λίγα θέατρα που πληρώνουν όλες τις πρόβες, όλα τα επιδόματα, όλα τα δώρα, όλους τους βοηθούς, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ηθοποιών αλλά, με βάση αυτά που μας ζητούνε, αναλογικά πήραμε τη μικρότερη επιχορήγηση» λέει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. «Είναι άδικο. Δεν σημαίνει ότι και οι εννέα παραγωγές που κάναμε ήταν όλες καλές, αλλά έχει σημασία ότι είμαστε ένα θέατρο ρεπερτορίου μικρό ίσως, αλλά που λειτουργεί πολύ πιο οργανωμένα από κρατικό θέατρο και που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Και δεν θέλω να μιλήσω συγκριτικά με τα άλλα θέατρα που επιχορηγούνται...».
Ρεπερτόριο 2008-2009

Πάνω Χώρος
Αρκάς: «Εχθροί εξ αίματος» (σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλος, 8/10).
Κάτω Χώρος
Β. Μαυρογεωργίου: «Μαθήματα βίας (Μόνο την αλήθεια, Μέρος ΙΙ) (σκ. Β. Μαυρογεωργίου, 1/10).

«Κατερίνα Ισμαΐλοβα, Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» (βασισμένο στη νουβέλα του Ν. Λέσκοφ και στο λιμπρέτο της όπερας του Ντ. Σοστακόβιτς/ διασκευή- σκ. Μ. Φριντζήλα, 5/10, επανάληψη).

Μ. Παπαλέξη: «Ήθελα να σ΄ αντάμωνα» (σκ. Β. Παπαδημητράκη/ συμπαραγωγή με το «Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο Δέντρο», 18/1). Ι. Χατσόρ: «Σφαγείο» (συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών/ μτφ. Κ. Σωτηριάδου, σκην. Β. Θεοδωρόπουλος, Σέρρες 17/12 έως 4/1- Αθήνα 14/1).
Δώμα
Ι. Αγγελίδη, Α-Μ Αλεξίου, Κ. Γάκης, Γ. Γεωργόνη, Μ-Δ. Καμμένου: «Χωρίς μουσική» (σκ.- μουσική Κ. Γάκης/ επανάληψη/ 5/10).

Σοφοκλής: «Αντιγόνη» (παράσταση βασισμένη στην αρχαία μετρική/ μουσική έρευνα- σύνθεση- διδασκαλία Σμ. Γρηγοριάδου, θεατρική ανάπτυξη Α. Μπινιάρης/ συμπαραγωγή με τη Θεατρική Εταιρεία «Αντίλαλοι»/ 8/10 έως 2/11).

«Ένας στους δέκα» (κείμενο- σκ. Λ. Βασιλείου/ Θεσσαλονίκη, Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς 15/10 έως 2/11, Φεστιβάλ Μες Σαράγιεβο, Σαράγιεβο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη 28/10, Αθήνα 5/11 / περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο).

Δ. Μαρωνίτης: «Μαύρη γαλήνη» (σκ. Γ. Τσορτέκης/ 12/1).

«Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μ. Ντ΄ Όρτα/ διαμόρφωση κειμένου ο θίασος, σκ. Β. Μαυρογεωργίου/ 14/1).
Αυλή
Κ. Θεοτόκης: «Ο κατάδικος» (προσαρμογή για το Θέατρο Δ. Γκενεράλης- Α. Τρουπάκης, σκ. Α. Τρουπάκης/ συμπαραγωγή με την Ομάδα «Περίπολος»/ 1/6).

Σε όλους τους χώρους
«Άνοιξη του Devised Τheatre» (Φεστιβάλ Θεατρικών Παραστάσεων Μικρού Μήκους/ άνοιξη).

Σε νοσοκομεία και ιδρύματα
Β. Μαυρογεωργίου: «Τι γλώσσα μιλάμε;» (σκ. Π. Δεντάκης/1/11/ περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο).
Ο απολογισμός της σεζόν 2007-2008

11παραγωγές ( 7 καινούργιες, 3 επαναλήψεις, 1ανανεωμένη επανάληψη/ 8 παραγωγές του Θεάτρου, 3 συμπαραγωγές). 873 παραστάσεις ( 560 στην Αθήνα, 134 σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, 169 δωρεάν σε νοσοκομεία και ιδρύματα της Αττικής, 10 δωρεάν σε σχολεία πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας). Περισσότεροι από 70.000 θεατές

No comments: