Thursday, September 11, 2008

«Εφυγε» η ηθοποιός Βέρα Ζαβιτσιάνου

Αφησε χθες την τελευταία της πνοή έχοντας πέντε δεκαετίες προσφοράς στο θέατρο

Φωτογραφία

Η Βέρα Ζαβιτσιάνου, που τίμησε με την παρουσία και τις ερμηνείες της το ελληνικό θέατρο για πέντε δεκαετίες, πέθανε ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Αφησε την τελευταία της πνοή χθες το βράδυ στο Ιατρικό Κέντρο Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες σε κωματώδη κατάσταση, καθώς η κατάσταση της υγείας της είχε κριθεί μη αναστρέψιμη. Κοντά της ήταν ο αδελφός της και αγαπημένοι φίλοι και συνάδελφοί της. Γι΄ αυτό και όταν τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μάιο που μας πέρασε, δεν ήταν εκεί ώστε να παραλάβει από τα χέρια του Κάρολου Παπούλια την τιμητική αυτή διάκριση. Είχε τιμηθεί και με το έπαθλο Κοτοπούλη.

Γεννημένη στο Παλαιό Φάληρο, τη δεκαετία του 1930, η Βέρα Ζαβιτσιάνου σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι το 1954 στο έργο του Θόρντον Γουάιλντερ «Με τα δόντια» και παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης ως το 1958 συμμετέχοντας σε μια σειρά από σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων τα «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ, «Η μικρή μας πόλη» του Θόρντον Γουάιλντερ, «Ο ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Η αρκούδα», «Η επέτειος», «Ο βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τενεσί Γουίλιαμς, «Η αγριόπαπια» του Ιψεν, «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ , και ακόμη σε έργα των Μπρεχτ, Ο΄ Κέιζι, Καμπανέλλη . Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Χορν και με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, ενώ το 1963-1973 έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο. Ερμήνευσε την Αντιγόνη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Το 1973 έκανε θίασο με τον Αγγελο Αντωνόπουλο και τη δεκαετία 1986-1997 συνεργάστηκε και πάλι με το Εθνικό.

Μια ξεχωριστή της στιγμή ήταν όταν ερμήνευσε τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ουρανός κατακόκκινος» το 1998 στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίττη, έργο που επρόκειτο να ερμηνεύσει και πέρυσι στο «Αγγέλων Βήμα» με τον Κοραή Δαμάτη, αλλά η κατάσταση της υγείας της δεν της το επέτρεψε και έτσι αποσύρθηκε. Το 2002 έπαιξε για τελευταία φορά, στο «Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο΄Νιλ με τον Γιώργο Μοσχίδη (Νέα Σκηνή, Εθνικό) σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Είχαν προηγηθεί μια σειρά από ιδιαίτερα επιτυχημένες ερμηνείες της στα έργα «Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρι, «Δούλες» του Ζαν Ζενέ , «Ευαίσθητη ισορροπία» του Αλμπι.

Η Βέρα Ζαβιτισάνου έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο, σκηνοθέτησε στο Εθνικό τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο, ενώ στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στην τηλεταινία του Διαγόρα Χρονόπουλου «Η κυρία Κούλα». Είχε διδάξει στις σχολές των Γρ. Βαφιά, Κ. Μιχαηλίδη και Γ. Κιμούλη. Ηθοποιός με ξεχωριστή φωνή, ηχογράφησε δίσκους με τραγούδια του Θεοδωράκη , του Νίκου Μαμαγκάκη αλλά και του Σταμάτη Κραουνάκη - σε στίχους Γιώργου Μανιώτη.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

No comments: