Sunday, September 7, 2008

Ελιτίστικο το Ελληνικό Φεστιβάλ...

Χρυσοπληρώνουν παραστάσεις που παίζονται για δυο-τρεις μέρες» λέει ο Παύλος Χαϊκάλης που, αφού κέρδισε το κοινό της επαρχίας, δίνει ραντεβού στου Παπάγου για να γίνει... «Του Κουτρούλη ο γάμος»

Κωμικός από τους ικανότερους της γενιάς του, ο Παύλος Χαϊκάλης κέρδισε το κοινό της επαρχίας στην επιτυχημένη -εμπορικά και καλλιτεχνικά- περιοδεία του έργου του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος» και έρχεται τώρα και στην Αθήνα -την Τετάρτη το βράδυ μάς δίνει ραντεβού στο Θέατρο Παπάγου- για να προσφέρει γέλιο μέχρι δακρίων. Τον συνάντησα και τον είδα να... μεταμορφώνεται σιγά-σιγά στον... Υπουργό Κουτρούλη που έχει κάνει τα πάντα για να φτάσει εκεί που έφτασε. Πώς να μην ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από τη διαχρονικότητα του έργου που ανεβάζει στη σκηνή πολιτικές ρεμούλες και διαπλοκές πάσης φύσεως, χρηματισμούς, εκβιασμούς και σκάνδαλα που αναταράσσουν το «σκηνικό»;

Ελιτίστικο το Ελληνικό Φεστιβάλ...

Πολιτεύεσαι φέτος το καλοκαίρι ως Κουτρούλης. Και μάλιστα για μια γυναίκα που στο ζητάει για να σου δώσει την καρδιά της...

Αχ αυτές οι γυναίκες που μας... σέρνουν όπου θέλουν (γελάει).

Ελιτίστικο το Ελληνικό Φεστιβάλ...

Ευτυχώς πολιτεύομαι ως Κουτρούλης και όχι ως Χαϊκάλης, γιατί το... έζησα το έργο και το είδα και δεν θα ήθελα να το ξαναζήσω! Ως Κουτρούλης και ως ρόλος δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά ως Παύλος είδα ότι δεν μπορείς να κάνεις όσα ονειρεύεσαι, λαχταράς και υπόσχεσαι, όσο κι αν το θέλεις, όσο και αν το παλεύεις, αφού μπαίνουν συμφέροντα αλλά και... διαπλοκές στο «παιχνίδι» και βρωμίζει. Αφού, λοιπόν, δεν μπορώ να υπάρξω σε κάτι όπως το θέλω, προτιμώ να μην υπάρχω καθόλου σε αυτό! Κράτησα την εμπειρία που είχα όταν το 93 «έπαιξα» σε ένα σχήμα πολιτικό και έκτοτε δεν επιθυμώ να ασχοληθώ ξανά με το είδος. Ως Κουτρούλης μόνο!

Ο ήρωας που παίζεις, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, κάνει διάφορες ανήθικες κινήσεις όπως να αγοράσει ψήφους, να χρηματίσει διαφόρους -μέχρι και εκδότες- για να ανεβάσει τις μετοχές του. Πατάει επί πτωμάτων για να γίνει υπουργός. Και έρχομαι και σε ρωτώ. Συμβαίνουν αυτά στη ζωή, Παύλο;

Είδες άμα έχει... φαντασία μεγάλη ο δημιουργός; (γελάει με νόημα) Οταν αποφασίστηκε να ανεβάσουμε αυτό το έργο, που γράφηκε εκατόν εξήντα χρόνια πριν, εντυπωσιαστήκαμε απ το πόσο διαχρονικό και επίκαιρο είναι. Ολα αυτά τα «σκηνικά» τα οποία έβαζε στο έργο του ο Αλέξανδρος Ρίζος-Ραγκαβής είναι «σκηνικά» που παίζουν έντονα και σήμερα και είναι σαν να έχει γραφτεί τώρα! Απίστευτο! Κάνεις τις αναγωγές και μένεις άφωνος με τη διαχρονικότητα του έργου μας.

Εντονα «παίζουν» όμως και εκβιασμοί και σκάνδαλα στο... μενού του έργου. Αυτό κι αν έχει να κάνει με μεγάλη φαντασία!

Μην το συζητάς! Υπάρχουν εκβιασμοί και σκάνδαλα γύρω μας; Υπήρχαν τότε; Απαπαπαπα, μιλάμε για μεγάλη φαντασία!

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ο Κουτρούλης την παλεύει και με όλες αυτές τις διαπλοκές γίνεται τελικά υπουργός, αλλά η δικαιοσύνη έρχεται να επέμβει και να τιμωρήσει!

Ερχεται να επέμβει -όταν... ξυπνά κι αυτή!- αλλά χρηματίζεται τελικά και ο αστυνομικός! Αυτό κι αν είναι... τραβηγμένο, έτσι;

Βγαλμένα από τη ζωή, λένε, αλλά μάλλον είναι... υπερβολές!

Κι ύστερα ρωτάνε γιατί επιλέξαμε αυτό το έργο! Μα δεν είναι ολοφάνερο; Γιατί φωτογραφίζει το σήμερα και δείχνει ότι το σκηνικό και οι καταστάσεις δεν αλλάζουν. Τα πρόσωπα μόνο.

  • Πάμε στα της παράστασής σας που κέρδισε ήδη το κοινό.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή -«Θεατρική Διαδρομή Κώστα Μπάλλα»- που δίδαξε με όρεξη και μεράκι ο Γιάννης Καλατζόπουλος και που υποστηρίζεται από πολυμελή αξιόλογο θίασο.

Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχω σε αυτή την παράσταση με τους Δημήτρη Μαυρόπουλο, Παύλο Ορκόπουλο, Κατερίνα Μάντζιου, Μιχάλη Μαρκάτη και με όλα τα νέα παιδιά που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

  • Να περάσουμε και στα του έργου, λίγο πιο συγκεκριμένα;

Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, γραμμένο αριστοτεχνικά θα έλεγα κατά τα πρότυπα των μεγάλων κωμωδιών του Αριστοφάνη -πατά ιδιαίτερα στους «Ιππής» του.

Το έργο σατιρίζει, διακωμωδεί και στηλιτεύει τα πολιτικά ήθη της εποχής του Οθωνα, τα οποία -φευ- ελάχιστα απέχουν από τα σημερινά.

Ηρωας του Ραγκαβή είναι ο πάμπλουτος, αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από τη Σύρο, ο οποίος καταφθάνει στην Αθήνα με τη συνοδεία του κατεργάρη υπηρέτη του, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και πολύ νεώτερή του Ανθούσα, η οποία του ζητά να γίνει υπουργός για να δεχτεί την πρότασή του.

Εκείνος κάνει τα πάντα, χρηματίζει τους πάντες, χρησιμοποιεί τους πάντες και τα πάντα, καταφέρνει να υπουργοποιηθεί, αλλά όλα στη συνέχεια ανατρέπονται...

Θεωρείσαι από τους ικανότερους κωμικούς της γενιάς σου κι όμως είσαι εκτός Επιδαύρου, εκτός Ηρωδείου, εκτός Ελληνικού Φεστιβάλ κι αυτό υποθέτω ότι θα σε πικραίνει ιδιαίτερα;

Με πικραίνει, με στεναχωρεί, αλλά δεν μου αρέσουν οι γκρίνιες και τα παράπονα.

Με αφορά η αποδοχή του κόσμου κι αυτή είναι θερμότατη! Στην περιοδεία που κάναμε ανά την Ελλάδα δώσαμε την ευκαιρία στο εκτός των τειχών κοινό να δει θέατρο, πράγμα που δεν γίνεται από το Φεστιβάλ.

Γιατί το λέω; Χρυσοπληρώνουν παραστάσεις οι οποίες παίζονται για δυο-τρεις μέρες και αποκλείουν απ το κοινό αυτό της επαρχίας να τις δει! Δεν είναι ελιτίστικο αυτό; Είναι και πρέπει να το κοιτάξουν με μεγάλη προσοχή! Για το δικό τους το καλό...

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η «Θεατρική Διαδρομή» παρουσιάζει την κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος», με τον Παύλο Χαϊκάλη στον κεντρικό ρόλο του Εμμανουήλ Κουτρούλη και σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Τους υπόλοιπους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Μαυρόπουλος (Στροβίλης), ο Παύλος Ορκόπουλος (κυρ Σπύρος), η Κατερίνα Μάντζιου (Ανθούσα), ο Μιχάλης Μαρκάτης (Ξανθούλης).

Βασίλης Μπουζιώτης, ΕΘΝΟΣ, 06/09/2008

No comments: