Monday, September 8, 2008

Αμερικανική κοινωνική «τοιχογραφία»



Το θρυλικό μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπερνστάιν «West Side Story» («Γουέστ Σάιντ Στόρι»), έργο με μαγευτικές μελωδίες και χορογραφίες, ανεβαίνει στο θέατρο «Badminton» (10-29/9), σε σκηνοθεσία - χορογραφία του Joey McKneely. Οι παραστάσεις αφιερώνονται στα 50 χρόνια από τη δημιουργία του κλασικότερου μιούζικαλ όλων των εποχών, που η δημιουργία του συνένωσε μεγάλους καλλιτέχνες: Τζερόμ Ρόμπινς (σύλληψη ιδέας - χορογραφία), Λέοναρντ Μπερνστάιν (μουσική), Αρθουρ Λόρενς (σενάριο) και Στέφεν Σοντχάιμ (στίχοι). Το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να «ζήσει» τη δραματική ιστορία αγάπης του Τόνι και της Μαρίας, που, λόγω του ενδημούντα και στις λαϊκές μάζες ρατσισμού, μάταια πάσχιζε ν' ανθίσει στη Ν. Υόρκη της δεκαετίας του 1950.
Το «Γουέστ Σάιντ Στόρι», όχι μόνο μετέβαλε τα δεδομένα του μιούζικαλ, αλλά και έδωσε ηχηρή απάντηση στα αδιέξοδα της μουσικής αβανγκάρντ στη δεκαετία του 1950. Πέρα από την τολμηρή μουσική και τις ευφάνταστες χορογραφίες του, αποτελεί εύστοχο σχολιασμό της αμερικανικής κοινωνίας στη δεκαετία του '50 (πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957). Η αριστουργηματική μεταφορά του έργου στη μεγάλη οθόνη, βραβεύτηκε με δέκα «Οσκαρ» κι έγινε παγκοσμίως γνωστή. Η συναρπαστική, βαθιά συγκινητική ιστορία που μεταφέρει τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα στη Δυτική Πλευρά του Μανχάταν και τις αντίπαλες μειονότητες των Πολωνών και των μελαψών Πορτορικάνων μεταναστών, ήταν μια γροθιά στο στομάχι για τους θεατές της δεκαετίας του '50. Τα αξέχαστα κομμάτια του Μπερνστάιν «Tonight», «Maria» και «Somewhere», που τραγούδησαν και τραγουδούν μεγάλοι ερμηνευτές των καιρών μας και η αξεπέραστη χορογραφία του Ρόμπινς, προσφέρουν μοναδική απόλαυση. [Ριζοσπάστης, Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008]

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο αρχιμουσικός - καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Λιντς, Ντένις Ράσελ Ντέιβις
Το θρυλικό μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπερνστάιν «West Side Story», ένα έργο με μαγευτικές μελωδίες και εξαίσιες χορογραφίες, ανεβαίνει στο Ηρώδειο, τις τρεις πρώτες βραδιές του Σεπτέμβρη. Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη το Κρατικό Θέατρο του Λιντς θα «διηγηθεί» στο ελληνικό κοινό τη δυνατή ιστορία αγάπης του Τόνι και της Μαρία, που πασχίζει ν' ανθίσει στη Ν. Υόρκη της δεκαετίας του 1950, αποτελώντας μια μοντέρνα εκδοχή του «Ρωμαίου και Ιουλιέτας» του Σαίξπηρ. Την Ορχήστρα Μπρούκνερ του Λιντς θα διευθύνει ο σπουδαίος μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του αυστριακού συγκροτήματος, Ντένις Ράσελ Ντέιβις, ο οποίος υπήρξε φίλος του Λ. Μπερνστάιν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ματίας Ντέιβιντς, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Κνουτ Χέτσερ και τις χορογραφίες η Μελίσα Κινγκ. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην παράσταση προέρχονται από διαφορετικές χώρες, διαμορφώνοντας έτσι ένα πολύχρωμο παζλ πολιτισμών, που τα συνδέει η μεγάλη δημιουργία του Λ. Μπερνστάιν. Ανάμεσα στους σημαντικούς ερμηνευτές - τραγουδιστές και χορευτές - του μεγάλου πολυεθνικού θιάσου είναι ο Αγγλος Ρόμπιν Ανταμς, στο ρόλο του Τόνι, η Ισπανίδα Αράντα Αρμεντία, στο ρόλο της Μαρίας και η Αμερικανίδα Τρέισι Πλέστερ, στο ρόλο της Ανίτας. Στην παράσταση θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι.
Το «Γουέστ Σάιντ Στόρι» είναι ένα έργο που όχι μόνο μετέβαλε τα δεδομένα του μιούζικαλ, αλλά και έδωσε ηχηρή απάντηση στα αδιέξοδα της μουσικής αβανγκάρντ της δεκαετίας του 1950. Δεινός πιανίστας, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν εκτός από σπουδαίος αρχιμουσικός έλαμψε και ως συνθέτης. Παρτιτούρες για συναυλιακή χρήση, μπαλέτα και συμφωνίες συνυπάρχουν στην παραγωγή του με έργα για το μουσικό θέατρο, η φιλοδοξία των οποίων συχνά ξεπερνά τα όρια του Μπρόντγουεϊ. Από τα τέσσερα μιούζικαλ που συνέθεσε ο Μπερνστάιν, το «Γουέστ Σάιντ Στόρι» κατέχει θέση ξεχωριστή, καθώς με αυτό το έργο πέτυχε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, όπου συνδυάζονται αριστοτεχνικά λατινοαμερικάνικοι χορευτικοί ρυθμοί, μπιγκ-μπαντ τζαζ και κομμάτια «ψυχρής» αισθητικής με εκφραστικές ερωτικές μελωδίες.
Το θέμα του έργου αφορά δύο συμμορίες εφήβων, η μία με «πολεμοχαρείς Πορτορικανούς» κι η άλλη με «αυτοχαρακτηριζόμενους Αμερικανούς», που συγκρούονται, ενώ συγχρόνως πλέκεται μια από τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης. Η πρεμιέρα του μιούζικαλ δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1957, στην Ουάσιγκτον. Αν και η πρώτη παράσταση δε σημείωσε απόλυτη επιτυχία, ο συνθέτης γράφει στο ημερολόγιό του την επόμενη μέρα: «... όπως ακριβώς το ονειρευτήκαμε... Ασχετα με το αν τελικά θα πετύχει, με τους όρους του Μπρόντγουεϊ, τώρα είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που ονειρευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι δυνατόν. Γιατί εδώ, έχουμε μια τραγική ιστορία με ένα θέμα τόσο βαθύ, όπως είναι η αγάπη σε αντιπαράθεση με το μίσος, με όλα τα θεατρικά ρίσκα του θανάτου και των φυλετικών διακρίσεων».
Ακολούθησαν παραστάσεις στη Ν. Υόρκη, ενώ η οριστική επιτυχία ήρθε με τη μεταφορά του μιούζικαλ στον κινηματογράφο το 1961, η οποία επισφραγίστηκε με την ηχογράφηση του 1985, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και με τη συμμετοχή σημαντικών φωνών του λυρικού θεάτρου (Κίρι Τε Κανάουα, Χοσέ Καρέρας, Τατιάνα Τρογιάνος, Μέριλιν Χορν). Το έργο του Μπερνστάιν πέρα από την τολμηρή μουσική του και τις ευφάνταστες χορογραφίες του, αποτελεί έναν εύστοχο σχολιασμό της αμερικανικής κοινωνίας της δεκαετίας του '50. [Ριζοσπάστης, Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002]

No comments: