Saturday, September 13, 2008

Με «Προμηθέα δεσμώτη» το Εθνικό στην Κίνα

Κλιμάκιο του Εθνικού Θεάτρου αναχωρεί αύριο για το Πεκίνο, προκειμένου να παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους για την Ελλάδα στην Κίνα. Η παράσταση αυτή που ήδη παίχτηκε πέρσι στο Χονγκ Κονγκ και στη Φρανκφούρτη, θα παρουσιαστεί στις 18 του μηνός στο National Centre for the Performing Arts στην κινεζική πρωτεύουσα.
Σκηνή από τον «Προμηθέα δεσμώτη», του Αισχύλου, που θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στο Πεκίνο
Ενα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ο «Προμηθέας δεσμώτης» αποτελεί το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται την τυραννία και την εξουσία. Ο σκηνοθέτης δίνοντας έμφαση στο θέμα της «προόδου» αναρωτιέται «κατά πόσο τα δώρα του Προμηθέα στον άνθρωπο οδήγησαν στην εξέλιξη του πολιτισμού, έφεραν την ανθρώπινη φύση σε μια μορφή ευημερίας που αποθεώνει την τεχνογνωσία ή την εγκλώβισαν σε μια άνευ όρων υπηρεσία της τεχνολογικής κατασκευής».

Στην παράσταση, ο βράχος της καθήλωσης του Προμηθέα είναι μια σιδερένια κατασκευή με βάση τον κύκλο που γνωρίζουμε από τον Βιτρούβιο Ανθρωπο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το κέντρο του μαρτυρίου μετατοπίζεται από την καθήλωση στον εγκλωβισμό του Προμηθέα μέσα και πάνω από τον ορυμαγδό των ιδεών του. Εκεί θα περιφέρεται, σαν ναυαγός του μύθου του, ένα τραγικό αντίστοιχο των «Μοντέρνων Καιρών» του Τσάρλι Τσάπλιν. Η σωματική συμπεριφορά του ηθοποιού Προμηθέα έχει αναφορές στα ρωμανικά γλυπτά και στα «Ατελείωτα» του Μικελάντζελο.

Ο «Προμηθέας δεσμώτης» παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνικά Ερσης Δρίνη, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου, φωτισμούς Αντώνη Παναγόπουλου. Στον ρόλο του Προμηθέα ο Νίκος Αρβανίτης.

Παίζουν επίσης οι Αριστοτέλης Αποσκίτης (Κράτος, Ερμής), Θεμιστοκλής Πάνου (Βία, Ωκεανός), Χρήστος Νίνης (Ηφαιστος), Λυδία Φωτοπούλου (Ιώ).

Τον 12μελή γυναικείο Χορό απαρτίζουν οι Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Ελένη Βεργέτη, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Ζέκερη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Μελίνα Ιορδανίδου, Σύλβια Κατσαρού, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Μαρία Μανιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Κατερίνα Σπυροπούλου.

Γ.Ε.Β., 2 - 13/09/2008

No comments: