Tuesday, May 20, 2008

Γ. Χουβαρδάς: Σταθμός η νέα χρονιά για το Εθνικό Θέατρο

Κατά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Γιάννη Χουβαρδά, η νέα θεατρική περίοδος θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του θεάτρου, καθώς το κεντρικό κτήριο Τσίλλερ, επί της Αγίου Κωνσταντίνου, ανοίγει και πάλι για το κοινό, μετά την πλήρη ανακαίνισή του. «Πρόκειται για ιστορική στιγμή, που σηματοδοτεί το πέρασμα του Εθνικού Θεάτρου σε μια νέα εποχή», τόνισε ο κ. Χουβαρδάς.

Το ανακαινισμένο κτήριο θα διαθέτει δύο σκηνές, την Κεντρική και τη Νέα Σκηνή, ενώ στα ευρύτερα πλαίσια του Εθνικού Θεάτρου, θα λειτουργήσουν τέσσερις ακόμα σκηνές, που θα «φιλοξενήσουν» τμήμα των παραστάσεων. Είναι η Σκηνή Κοτοπούλη, το Παιδικό Στέκι στο θέατρο Rex και οι δυο σκηνές του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας.

Οι έξι συνολικά σκηνές του Εθνικού θα στεγάσουν 16 παραγωγές από ευρύτατο φάσμα του διεθνούς δραματολογίου και του ελληνικού. Κάθε σκηνή έχει και το δικό της χαρακτήρα. Η Κεντρική Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», θα παρουσιάζει ρεπερτόριο υψηλών προδιαγραφών και η Νέα ερευνητικό θέατρο με σύγχρονο ρεπερτόριο, το οποίο θα απευθύνεται σε θεατές φρέσκους στην ηλικία και το πνεύμα.

«Οι τεχνικές δυνατότητες της Κεντρικής και της Νέας Σκηνής του κτηρίου Τσίλλερ ανοίγουν το δρόμο για μια νέα πολιτική στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου και επιτρέπουν την καθιέρωση του εναλλασσόμενου ρεπορτορίου, προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες σε κοινό και καλλιτέχνες», επισήμανε ο κ. Χουβαρδάς.

Η Σκηνή Κοτοπούλη θα παρουσιάσει κλασικό ρεπερτόριο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, η Σκηνή Παξινού θα στεγάσει τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής, αλλά και σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών, που απευθύνονται στους μικρούς θεατρόφιλους.

Το Σύγχρονο θέατρο Αθήνας, Α΄ Σκηνή, θα παρουσιάσει ελληνικό και ξένο θέατρο αιχμής και το σύγχρονο θέατρο Αθήνας, Β΄ Σκηνή, θα είναι η «έδρα» του ελληνικού ρεπερτορίου.

Ο κ. Χουβαρδάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι στόχοι του Εθνικού Θεάτρου διευρύνονται και βρίσκουν νέα πεδία εφαρμογής. «Επιδιώκουμε πάντα ρεπερτόριο -έργα κλασικά και σύγχρονα- και συντελεστές υψηλών προδιαγραφών, που απευθύνονται σε όλο το φάσμα του κοινού».

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, το Εθνικό ανοίγει συνεργασία με καλλιτέχνες από το εξωτερικό, προωθώντας συμπαραγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει την είσοδό του στη Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, φορέα που συγκεντρώνει τα σημαντικότερα θέατρα της γηραιάς ηπείρου, προωθώντας το διάλογο και τις πολιτιστικές αλλαγές.

Εξάλλου, ο Προμηθέας Δεσμώτης θα βρίσκεται στο Πεκίνο στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας στην Κίνα, ενώ η παραγωγή «Στάλιν», «μια συζήτηση για το ελληνικό θέατρο», προγραμματίζεται για το επόμενο Φθινόπωρο, στο Φεστιβάλ Πολιτικού Θεάτρου στην Κολωνία. Επιπλέον, το Εθνικό ξεκινά νέα συνεργασία με το Deutshes Theater του Βερολίνου, όπου θα φιλοξενηθούν οι «Πέρσες».

Προγραμματίζονται επίσης, συζητήσεις με το κοινό, θεατρικά εργαστήρια και παραστάσεις Καραγκιόζη και παράλληλα ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου, που θα καταστήσει το πλουσιότατο αρχείο του άμεσα προσβάσιμο σε κοινό και ερευνητές.

Ο θεσμός των συνδρομητών θα εξακολουθήσει να υφίσταται μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το ίδιο και το πρόγραμμα «Κοινή Θέα», προσκαλώντας, και για τη νέα χρονιά, το θεατρικό κοινό σε διάλογο με τις εικαστικές τέχνες.

Η σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα «σηκώσει αυλαία» με την παράσταση «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Έντεν φον Χόρβατ, στις 28 Νοεμβρίου 2008, στην Κεντρική Σκηνή του κτηρίου Τσίλλερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

«Αποφάσισα να ξεκινήσουν οι παραστάσεις του Εθνικού για τη νέα χρονιά, με μια δική μου σκηνοθετική απόπειρα, καθώς θα ήθελα να αναλάβω την ευθύνη», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Στην Κεντρική Σκηνή, από τις 13 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το έργο του Πόλ Κλοντέλ «Ο κλήρος του μεσημεριού» σε διασκευή και σκηνοθεσία Ζόζι Γουίλερ, ο οποίος βρέθηκε στην παρουσίαση του νέου προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου και δήλωσε: «Είμαι περήφανος που αναδιασκευάζω με νέους ηθοποιούς και συντελεστές αυτό το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Πόλ Κλοντέλ».

Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου θα διαρκέσουν έως και τις 27 Μαρτίου 2009.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: