Monday, May 19, 2008

«Ο Μαρξ» πάει στη Θεσσαλονίκη

«Ο Μαρξ στο Σόχο» ανεβαίνει για δύο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το έργο του Χάουαρντ Ζιν, που σκηνοθέτησε η Αθανασία Καραγιαννοπούλου και στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Αγγελος Αντωνόπουλος, κάνει στάση στο θέατρο Εγνατία τις δύο τελευταίες μέρες του Μαϊου (30, 31/5).

«Ο Μαρξ» πάει στη Θεσσαλονίκη

Με αυτόν το μονόλογο, ο Ζιν, ένας από τους μεγαλύτερους αριστερούς διανοούμενους της εποχής μας, κατορθώνει, με απλότητα και σαρκασμό, να συγκινήσει ακόμα και τη νεότερη -αδιάφορη πολιτικά- γενιά.

Ο Μαρξ ζητεί από τις αρμόδιες Αρχές του άλλου κόσμου να κατέβει για λίγο στη γη για να αποκαταστήσει το όνομά του, όπως λέει. Από λάθος, αντί να επιστρέψει στο Σόχο του Λονδίνου, όπου έζησε και πέθανε, βρίσκεται στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Εχει μία ώρα. Με χιούμορ και άλλοτε με παράπονο, ο Μαρξ μιλάει για τη ζωή του, «ξεκαθαρίζει» τις περίφημες ρήσεις του, νοσταλγεί τους άλλους μεγάλους της εποχής (Ενγκελς, Μπακούνιν) και τελικά διαπιστώνει πως τίποτα δεν άλλαξε στον κόσμο τα τελευταία εκατό χρόνια. «Και λένε πως οι ιδέες μου έχουν πεθάνει», επισημαίνει σε μια αποστροφή του λόγου του.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, η μουσική επιμέλεια της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και οι παραστάσεις θα δοθούν στις 9.30 το βράδυ με γενική είσοδο 20 ευρώ.

No comments: