Wednesday, May 21, 2008

Σε «ασφαλή πτήση» με βλέμμα ψηλά το Εθνικό

«Η χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, γιατί προσγειωθήκαμε απότομα στην πραγματικότητα του Εθνικού Θεάτρου, αλλά καταφέραμε εντέλει να απογειωθούμε. Κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια ασφαλή χαμηλή πτήση, η οποία πιστεύω ότι θα ανεβαίνει όλο και ψηλότερα».

Ετσι περιέγραψε ο Γιάννης Χουβαρδάς το αποτέλεσμα της πρώτης χρονιάς του στη διεύθυνση του Εθνικού, ανακοινώνοντας χθες το ρεπερτόριο της επόμενης χειμερινής. Στην περίοδο που λήγει παρουσιάστηκαν σε επτά σκηνές 18 παραστάσεις, που έκοψαν 110.000 εισιτήρια (134 χιλ. με τις προσκλήσεις) -περίπου 10% λιγότερα από την περσινή χρονιά, κάπου 10% περισσότερα από την προπέρσινη. Ιδιαίτερα καλά κινήθηκαν: Μπόσα Νόβα Ρήγου, Πρίγκιπας του Χόμπουργκ Βογιατζή και το παιδικό του Μαυρογεωργίου, ενώ πολύ καλά πήγαν και: Ηλίθιος, Ασχημος, Λιωμένο βούτυρο, Πλαστελίνη και Στο βυθό. Ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε και στις πολλές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της νέας διεύθυνσης -εκσυγχρονισμός δραματικής σχολής, εικαστικές δράσεις, προπαραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις, τιμητικές βραδιές για Τερζάκη και Χορς, αναγνώσεις νέων έργων, διαγωνισμό νέου έργου, θεσμός συνδρομητών και -μέγα επίτευγμα- προσέλκυση χορηγιών «που για πρώτη φορά καλύπτουν σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού του Εθνικού».
Σημαντικές χορηγίες έχει εξασφαλίσει και για τη νέα περίοδο, κατά την οποία όμως «αρχίζει σταδιακή μείωση του αριθμού των παραγωγών προς όφελος της ποιότητας ελπίζω», επισήμανε. Ετσι, θα ανεβούν 17 παραστάσεις σε έξι σκηνές: Κεντρική και Νέα Σκηνή («Νίκος Κούρκουλος») στο εκσυγχρονισμένο κτίριο, που παραδίδεται το φθινόπωρο, Κοτοπούλη και Παξινού στο Ρεξ και δύο σκηνές στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, το μοναδικό ενοικιαζόμενο πλέον.
Στο ρεπερτόριο της επόμενης περιόδου που δημοσίευσε αναλυτικά η «Κ» στις 23/4 αλλάζει μόνο το έργο της παιδικής σκηνής (Αλίκη στη χώρα θαυμάτων από τον Β. Μαυρογεωργίου) και προστίθεται Ο εφιάλτης της ευτυχίας στο Κοτοπούλη. (Δημοσιεύουμε το ρεπερτόριο συνοπτικά, αφού οι πολλοί -και εκλεκτοί- ηθοποιοί που θα παίξουν αναφέρονταν στο προηγούμενο δημοσίευμά μας). Κατά τα άλλα, ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε στις πολλές άλλες πρωτοβουλίες, που θα συνεχιστούν, μεταξύ των οποίων και η στενότερη συνεργασία με ξένους και η καθιέρωση εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, ανήγγειλε το πολύ ευχάριστο ότι θα ανακαινιστεί ριζικά το Ρεξ με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου και δήλωσε ότι η Πειραματική καταργείται αφ’ ενός μεν γιατί αποχώρησε ο ιθύνων νους και εμψυχωτής της Στάθης Λιβαθινός, αφ’ ετέρου γιατί ο ίδιος πιστεύει πως οι νέες ιδέες πρέπει να έχουν θέση όχι μόνο σε μία αλλά σε όλες τις σκηνές του Εθνικού... [Του Βασιλη Αγγελικοπουλου, Η Καθημερινή, 21/5/2008]

No comments: