Thursday, May 22, 2008

ΓΕΝΝΗΘΗΤΩ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ…


Τι είναι θέατρο; Ονειρο; Ψάξιμο; Παιχνίδι; Φάρμακο που απαλύνει την πραγματικότητα; Γλυκό δηλητήριο; «Η παρηγοριά του μοναχικού»; «Επικίνδυνο όπλο»; Δώρο του Θεού; Απορών και πάσχων, σοφός και ταπεινός, μύστης κι ερευνητής, ο κορυφαίος σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ καταθέτει ερωτήματα και σκέψεις στο έργο «Γιατί, γιατί», γραμμένο από τον ίδιο και τη Μαρί-Ελέν Εστιέν (παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Χορν», με πρωτοβουλία της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας).
Μια γερμανόφωνη παράσταση, με τη Μίριαμ Γκόλντσμιθ μόνη επί σκηνής να προσπαθεί να ξεδιαλύνει τον μίτο ζωής και θεάτρου με εκμυστηρεύσεις, ερωτήσεις, χιουμοριστικές «σφήνες». Ο Ιταλός Φραντσέσκο Ανιέλο τη συνοδεύει περιστασιακά με το ελβετικό μουσικό όργανο hang (μια θολωτή σιδερένια «πιατέλα»), βγάζοντας λεπταίσθητους ήχους, κάτι σαν πιάνο, άρπα, σαντούρι.
Φως, σκοτάδι. Είσοδος κι έξοδος από μια ξύλινη συρόμενη πόρτα-σκηνή, στον άδειο σκηνικό χώρο. Η αλαζονεία, η ανασφάλεια του ηθοποιού. Ο φόβος, ο «διακόπτης» των δακρύων και του γέλιου, το πάθος. Ο Θεός, που την εβδόμη ημέρα της Δημιουργίας, για να ξεπεράσουν την πλήξη οι άνθρωποι, είπε: «Γεννηθήτω το θέατρο!». Υπαρξιακές αγωνίες και απορίες στο πέρασμα του χρόνου, σ' ένα χαρτάκι που κρύβει ένα ατελείωτο «γιατί;». Μάστορες του λόγου και της θεατρικής έρευνας (Σέξπιρ, Αρτό, Κρεγκ, Ντιλέν, Μέγερχολντ, Μοτοκίγιο) να αποτελούν την πρώτη ύλη του έργου. Με τον Μπρουκ να μυεί στην απλότητα και στο ψάξιμο της αλήθειας θεατές που αναζητούν ένα θέατρο ουσίας.
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/05/2008]

No comments: