Monday, May 19, 2008

Η κωμωδία μιας διεφθαρμένης κοινωνίας...

Ενας σύζυγος που θέλει πάση θυσία να γίνει πατέρας, ένας ερωτευμένος μεγαλοαστός με όλη την καλή διάθεση να τον «βοηθήσει», ένα λαμόγιο που ραδιουργεί κατά παραγγελία, ένας παπάς διεφθαρμένος έως το κόκαλο και στη μέση μία ενάρετη γυναίκα και το θαυματουργό ελιξίριο της γονιμότητας. Κέφι, χορός, τραγούδι και διαφθορά έρχονται από τα σκοτεινά στενά της Φλωρεντίας κατευθείαν στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου».

Η κωμωδία μιας διεφθαρμένης κοινωνίας...

Ο «Μανδραγόρας» (1518), μια κωμωδία της Αναγέννησης, το γνωστότερο θεατρικό έργο του Νικολό Μακιαβέλι, που έμεινε στην ιστορία του πνεύματος ως θεμελιωτής της πολιτικής επιστήμης, μετατρέπεται σε ένα εύφορο, «δροσιστικό» θέαμα.

Υπεύθυνος γι αυτό ο Παντελής Δεντάκης (σκηνοθεσία με τη συνεργασία της Σταυρούλας Σιάμου) αλλά και όλη η ομάδα του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» -Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώργος Γάλλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Λάρκου, Παντελής Δεντάκης-, οι οποίοι μέσα από αυτοσχεδιαστική «αρχιτεκτονική» έστησαν μια διασκεδαστική, ευφρόσυνη παράσταση, με γνώμονα ότι ο «Μανδραγόρας» ξεπερνάει τα όρια της ερωτικής κωμωδίας και ότι το γέλιο και η ελαφρότητα του έργου ήταν ένα πρόσχημα για να μιλήσει ο Μακιαβέλι για μια διεφθαρμένη κοινωνία, γεμάτη συμβάσεις και τύπους, για ανθρώπους κυνικούς, άπληστους, υποκριτές που εξαπατούν και συντρίβουν ο ένας τον άλλον... [Αντιγόνη Καράλη, Έθνος, 19/5/2008]

No comments: