Sunday, May 18, 2008

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ

Λονδίνο. Θέατρο Gielgud Theatre, www.godofcarnage.com

«The God of Carnage». Ο «Θεός της σφαγής», το τελευταίο έργο της Γαλλίδας θεατρικής συγγραφέως Γιασμίνα Ρεζά, παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στο Παρίσι, σκηνοθετημένο από την ίδια. Εχει ως ήρωες δύο ζευγάρια που συναντιούνται για να λύσουν προβλήματα που δημιούργησε ένας καβγάς των παιδιών τους και καταλήγουν να αποκαλύψουν τους δικούς τους, πολύ βαθύτερους ανταγωνισμούς. Στην αγγλική παράσταση πρωταγωνιστούν ο Ρέιφ Φάινς, η Τζάνετ Μακ Τιρ, η Τάμσιν Γκριγκ και ο Κεν Στοτ, σε σκηνοθεσία του Μάθιου Γουόρτσας. Η μετάφραση του έργου στα αγγλικά έγινε από τον γνωστό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Κρίστοφερ Χάμπτον.

Nεα Υορκη. Θέατρο Broadhurst Theatre, www.cat2008onbroadway.com

«Cat on a Hot Tin Roof». Η «Λυσσασμένη γάτα», ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται με Αφροαμερικανούς πρωταγωνιστές, ανάμεσά τους η Ανίκα Νόνι Ρόουζ (Μάγκι η «γάτα», ο ρόλος που έπαιξε η Λιζ Τέιλορ στον κινηματογράφο), ο Τέρενς Χάουαρντ (Μπρικ), η Φιλίσια Ρασάντ (Μπιγκ Μάμα), ενώ τον ρόλο του Μπιγκ Ντάντι ερμηνεύει ο βετεράνος ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς. Η σκηνοθεσία είναι της Ντέμπι Αλεν, της πολυβραβευμένης ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και χορογράφου που τη γνωρίσαμε από την τηλεοπτική σειρά Fame. Ως τις 22 Ιουνίου.

Bernard B. Jacobs Theater, τηλ. 001-212-239-6200

«The Country Girl». Τρία κινηματογραφικά αστέρια σε μια παράσταση: Η Φράνσις Μακντόρμαντ, ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Πίτερ Γκάλαγκερ πρωταγωνιστούν στο έργο του Κλίφορντ Οντέτς, που πρωτοανέβηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και εκτυλίσσεται στα θεατρικά παρασκήνια. Η σκηνοθεσία είναι του Μάικ Νίκολς, ο οποίος έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στο Μπρόντγουεϊ, με πιο πρόσφατη το μιούζικαλ «Monty Python’s Spamalot».

Cort Theater, www.39stepsonbroadway.com

«Alfred Hitchcock’s The 39 Steps». Θεατρική διασκευή της ταινίας του Χίτσκοκ «Τα 39 σκαλοπάτια» από τον Πάτρικ Μπάρλοου. Tο έργο έκανε ήδη λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο (κέρδισε το βραβείο Ολίβιε 2007 για την καλύτερη κωμωδία) και τώρα μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ σκηνοθετημένο από την Μαρία Αϊτκεν, κερδίζοντας ενθουσιώδη εγκώμια από την κριτική. Τους πολυάριθμους ρόλους του έργου τους ερμηνεύουν τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί: Τσαρλς Εντουαρντς, Αρνι Μπάρτον, Κλιφ Σόντερς και Τζένιφερ Φέριν.

[Mατιές στον κόσμο, Eπιμέλεια: Αγγελική Στουπάκη, Η Καθημερινή, 18/5/2008]

No comments: