Friday, September 9, 2011

ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Γκολντόνι με δόσεις Μπένι Χιλ


  • Από τη Βενετία του 18ου αιώνα στο άτακτο Μπράιτον της δεκαετίας του '60 μεταφέρει το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας τον "Υπηρέτη δύο αφεντάδων"
Στον ρόλο του Φράνσις Χένσαλ, ο Τζέιμς Κόρντεν διανύει την απόσταση από την Βενετία του Γκολντόνι στην Αγγλία του ’60 με εξαιρετική άνεση και σε παρασύρει να γελάσεις με την ψυχή σου, όπως γράφουν οι
Στον ρόλο του Φράνσις Χένσαλ, ο Τζέιμς Κόρντεν διανύει την απόσταση από την Βενετία του Γκολντόνι στην Αγγλία του ’60 με εξαιρετική άνεση και σε παρασύρει να γελάσεις με την ψυχή σου, όπως γράφουν οι κριτικοί, που του βγάζουν το καπέλο για την ηρωική του ερμηνεία
Γέλια μέχρι δακρύων, απόλαυση, χαρά, ένας φόρος τιμής στη βρετανική κωμωδία, μια ιλιγγιώδης φάρσα και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου που υπόσχεται διασκέδαση αποτελεί ο "Υπηρέτης δύο αφεντάδων" ("One man, two guvnors") του Κάρλο Γκολντόνι.
Η παράσταση που παρουσιάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) προβάλλεται σε απευθείας μετάδοση-προβολή από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, μια και το Μέγαρο συγκαταλέγεται στο δίκτυο των αιθουσών του Νational Theatre Live, που με τη βοήθεια της υψηλής ευκρίνειας τεχνολογίας, προσφέρει τη μοναδική εμπειρία της απευθείας παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων.

Το "One man, two guvnors", η πρώτη αναμετάδοση της φετινής χρονιάς, είναι μια πρόσκληση σε ένα αποτοξινωτικό διάλειμμα από την καθημερινότητα. Ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Μπιν με τις αιφνιδιαστικές, διαρκείς και πανέξυπνες ατάκες του και ο σκηνοθέτης -και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου- Νίκολας Χάιτνερ με την ασύλληπτα νευρική και καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία του, παρασύρουν το κοινό σε μια απόλαυση για τα μάτια και για τα αυτιά, σε ένα γνήσιο, απερίγραπτα διασκεδαστικό πανδαιμόνιο.
  • Μεταμφιέσεις
Η κωμωδία παλιώνει πολύ γρήγορα, μοιάζει να υποδηλώνει ο Ρίτσαρντ Μπιν μεταφέροντας το σπάνιο αυτό έργο της κομέντια ντελ άρτε από τη Βενετία του 18ου αιώνα στο άτακτο Μπράιτον της δεκαετίας του '60 και φρεσκάροντάς το με έναν τρόπο που αποδεικνύει ότι μπορεί να ανακαλύψει καινούργιες φλέβες χρυσού στον Γκολντόνι και να τις αξιοποιήσει με τις σύγχρονες ευαισθησίες του.
Το αποτέλεσμα, ένα μωσαϊκό από παντομίμα, μιούζικ χολ, χοντροκομμένα υπονοούμενα, εμπλοκή του κοινού, μεταμφιέσεις, μια δόση από Μπένι Χιλ, σεξ, φαγητό και χρήμα, όλα καταπληκτικά συνδυασμένα σε μια συναρπαστική φάρσα, θρίαμβο οπτικής και λεκτικής κωμωδίας.
Το πρωτότυπο είναι ένα φαινόμενο στο παγκόσμιο θέατρο, ένα γνήσια διασκεδαστικό έργο της εποχής του, που άντεξε στους αιώνες. Ο Μπιν άφησε πίσω του τα σκηνικά εποχής, επέλεξε για πρωταγωνιστές του απατεώνες του υποκόσμου του μυθικού βρετανικού παραθαλάσσιου θέρετρου και προσγείωσε στον πλανήτη τους τον Φράνσις Χένσαλ, έναν απένταρο, πεινασμένο, σαστισμένο φουκαρά, αποτυχημένο οργανοπαίκτη λαϊκής ορχήστρας, που για να επιβιώσει δουλεύει για δύο αφεντικά.
Η Ρέιτσελ Κραμπ είναι το ένα, που μεταμφιεσμένη σε άνδρα παριστάνει τον δίδυμο αδελφό της, έναν γκάνγκστερ που έχει σκοτωθεί πρόσφατα και το δεύτερο είναι ένας υπερφίαλος δανδής, ο Στάνλεϊ Στάμπερς, ο οποίος είναι ο δολοφόνος του αδελφού της Ρέιτσελ και κρυφός εραστής της. Κανένα από τα αφεντικά του Φράνσις δεν ξέρει ότι το άλλο βρίσκεται στο Μπράιτον, καθώς ο υπηρέτης τους τρέχει από τον έναν στον άλλον με αστραπιαία ταχύτητα.
Από τις 8 Νοεμβρίου το έργο μεταφέρεται στο Adelphi Theatre του West End, ενώ από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου θα είναι σε περιοδεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ
Στον ρόλο του Φράνσις Χένσαλ ο Τζέιμς Κόρντεν διανύει την απόσταση από τη Βενετία του Γκολντόνι στην Αγγλία του '60 με εξαιρετική άνεση και σε παρασύρει να γελάσεις με την ψυχή σου, όπως γράφουν οι κριτικοί, που του βγάζουν το καπέλο για την ηρωική του ερμηνεία. Με τη βαριά του φιγούρα και με την ευκινησία θαλάσσιου παχύδερμου, διευθύνει σαν μπαγκέτα αυτή την απίθανα συντονισμένη συμφωνία υστερίας. Οι ηθοποιοί, το κείμενο, η λαϊκή μπάντα με τα τραγούδια του Γκραντ Ολντινγκ και τα ευρηματικά σκηνικά του Μαρκ Τόμπσον υποστηρίζουν την παραγωγή του Χάιτνερ, όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι στη θέση της. Οι κριτικοί σπάνια βρίσκονται σε τέτοια ενθουσιώδη ομοφωνία και όλες οι παραστάσεις είναι ξεπουλημένες. Ο Τύπος προβλέπει ότι το "One man, two guvnors" θα εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.
  • SCHOOLWAVE
  • Δύο συναυλίες κλασικής μουσικής από την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (17 και 18/9, η πρώτη θα αναμεταδοθεί στον κήπο) αλλά και το Schoolwave στον κήπο του Μεγάρου με προσκεκλημένα 7 νεανικά συγκροτήματα (24/9) συμπληρώνουν τις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 9/9/2011

No comments: