Wednesday, September 7, 2011

Αγώνας για δουλειά, πολιτισμό, αξιοπρέπεια



Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Πολιτισμού από το ΠΑΜΕ και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας στη Λυρική Σκηνή
Αγωνιστική κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πολιτισμό, με αιτήματα να ανακληθούν οι απολύσεις των 150 και πλέον εργαζόμενων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ανάμεσά τους και εργαζόμενη με σκλήρυνση κατά πλάκας), να σταματήσει η εκχώρηση του λυρικού θεάτρου στο εφοπλιστικό ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και να γίνει αποκλειστικά κρατικό, με δωρεάν παραστάσεις για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η τρίτη κατά σειρά μέσα σε μια βδομάδα, καθώς έχουν προηγηθεί δύο άλλες, στα γραφεία της διοίκησης της Λυρικής Σκηνής, με τα ίδια αιτήματα.
Εργαζόμενοι, καλλιτέχνες και άνθρωποι με αναπηρίες, με πικέτες και συνθήματα, όπως «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Η Λυρική ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», υπογράμμισαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τον πολιτισμό και την υγεία ως κοινωνικά αγαθά για όλο το λαό.
Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν συνάντηση με την ΓΓ του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη, η οποία αν και ήταν στο υπουργείο αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία τους, επικαλούμενη... σύσκεψη και παραπέμποντας στο... μέλλον. Οι συγκεντρωμένοι, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό και συνολικά τη στάση της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα, καλώντας όλους τους εργαζόμενους της ΕΛΣ να συμπαραταχθούν σ' αυτόν.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος ΕΛΣ καταγγέλλει τη διοίκηση του Λυρικής Σκηνής, που «επέλεξε να "γιορτάσει" με το χειρότερο τρόπο τις απολύσεις 150 και πλέον εργαζομένων της, μεταξύ αυτών και ΑΜΕΑ, με το "Λυρικό λεωφορείο", που περιοδεύει στους δρόμους της Αθήνας, προσφέροντας δήθεν τέχνη. Για να δικαιολογήσει την υπόδουλη στάση που κρατάει απέναντι στα αφεντικά της - κυβέρνηση, ΕΕ, Τρόικα, ΔΝΤ - ακολουθεί και εφαρμόζει πιστά τη βάρβαρη πολιτική επικαλούμενη τους νόμους. Ομως είναι οι νόμοι και η πολιτική τους που σέρνουν μεγάλες μάζες στην ημιαπασχόληση με εξευτελιστικούς μισθούς, στην ανεργία και στην εξαθλίωση... Σαν κερασάκι στην τούρτα προσπαθεί τώρα να προβάλλει τον εαυτό της ως φορέα που νοιάζεται για την πολιτιστική πλευρά της ζωής. Και τι κάνει; Στηρίζει και βάζει πλάτη για να ξεπουληθεί η ΕΛΣ στο ίδρυμα "Νιάρχος". Να γίνει δηλαδή ακόμη πιο απρόσιτη για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Χλευάζει το λαό, ότι είναι το ίδιο να παρακολουθείς μια συναυλία μέσα σ' ένα θέατρο ή όρθιος σε μια πλατεία, με τους θορύβους του δρόμου».
Οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ήδη έχουν ξεκινήσει τον αγώνα ενάντια σε αυτά τα μέτρα, στις απολύσεις, το ξεπούλημα της ΕΛΣ και την κοροϊδία του λαού, υπογραμμίζουν πως με όλες τους τις δυνάμεις θα βάλουν εμπόδια σ' αυτά τα σχέδια και θ' αγωνιστούν ως το τέλος για μια Λυρική Σκηνή, που θ' ανήκει στο λαό.
Ριζοσπάστης, 8/9/2011

No comments: