Friday, September 9, 2011

Το κλασικό επιστρέφει στο θέατρο


  • Σαίξπηρ, Ντοστογιέφσκι, Παπαδιαμάντης, Βιτσέντζο Κορνάρο φιλοξενούν οι σκηνές
Το κλασικό επιστρέφει στο θέατρο
Η φετινή θεατρική σεζόν που ξεκινάει, πιο φοβισμένη από ποτέ, στις αρχές Οκτωβρίου, έχει έναν σημαντικό σύμμαχο, το κλασικό ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο. Οι σκηνές της Αθήνας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν συγγραφείς όπως ο Σαίξπηρ, ο Ντοστογιέφσκι, οΙψεν, ο Στρίντμπεργκ και ο Τενεσί Ουίλιαμς, καθώς και ελληνικές υπογραφές ξεκινώντας από τον Βιτσέντζο Κορνάρο, τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή, τον Αντώνιο Μάτεσι, τονΑλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Γρηγόριο Ξενόπουλο αλλά και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τόσο το ελεύθερο θέατρο όσο και το Εθνικό προτείνουν έργα που έχουν αφήσει το στίγμα τους διεθνώς.
Ο Στάθης Λιβαθινός, που τη σεζόν 2011-2012 ανεβάζει τρία έργα, επιλέγει τους μεγάλους κλασικούς: Στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας σκηνοθετεί τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με την Μπέτυ Αρβανίτη στον ρόλο της Φραγκογιαννούς, ενώ στο ανακαινισμένο Ακροπόλ αρχικά θα ανεβάσει τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου και την προσεχή άνοιξη θα επανέλθει με τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι, έχοντας για μαζί του τους συνεργάτες του από την εποχή της Πειραματικής Σκηνής, δηλαδή τη Μαρία Ναυπλιώτου και τους Δημήτρη Ημελλο, Βασίλη Ανδρέου, Νίκο Καρδώνη. Με δύο σκηνοθεσίες, η Ρούλα Πατεράκη μοιράζεται ανάμεσα στον «Κόκκινο Βράχο» τουΓρηγόριου Ξενόπουλου, εναρκτήριο στη Νέα Σκηνή του Εθνικού στα μέσα Οκτωβρίου, με τη Γιούλικα Σκαφιδά στον ρόλο της Γεωργίας Σάντρη και τους Θανάσης Ευθυμιάδη, Θέμιδα Μπαζάκα, Θέμης Πάνου, Ιωάννα Παππά, Κοσμά Φοντούκη κ.ά. Τον Ιανουάριο του 2012 η σκηνοθέτις, θα μεταφράσει και θα παίξει στο «Ξύπνημα των νεκρών», το άπαικτο, κύκνειο άσμα, του Ιψεν στο Από Μηχανής Θέατρο. Ιψεν και μάλιστα το έργο «Ο Μικρός Εγιολφ» προτείνει μέσα από ανοικτές πρόβες στο θέατρο Πόρτα, ο Δημήτρης Καραντζάς.
Τριπλός Σαίξπηρ επί σκηνής με τον «Περικλή» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού και τον Χρήστο Λούλη στον επώνυμο ρόλο, το «Τρωίλος και Χρυσηίδα» στη Νέα από τον λιθουανό Oskaras Korunovas, τον προσεχή Μάρτιο ενώ στο Ωνάσειο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών ο Θωμάς Μοσχόπουλος προτείνει «Μάκβεθ» με τον Αργύρη Ξάφη και την Αννα Μάσχα στον επώνυμο ρόλο και τη Λαίδη, αντιστοίχως.
Με την Αμάντα, τη μάνα στο «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς θα αναμετρηθεί ηΝαταλία Τσαλίκη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κατερίνας Ευαγγελάτου στη σκηνή του θεάτρου Δημήτρης Χορν. Στην υπόλοιπη διανομή ο Αντίνοος Αλμπάνης(Τομ), η Αμαλία Νίνου (Λόρα) και ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Τζιμ). Τέλος η Κατερίνα Μαραγκού και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος θα μοιραστούν το ζευγάρι στονν «Χορό του Θανάτου» του Στρίντμπεργκ, στο Αλμα, που θα σκηνοθετήσει η Ιωάννα Μιχαλακοπούλου.
Οσο για τον Γιάννη Κακλέα ανέλαβε την «Αυλή των θαυμάτων» το κορυφαίο έργο τουΙάκωβου Καμπανέλλη με τους Νίκο Κουρή, Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Λένα Παπαληγούρα, Εύη Σαουλίδου, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκο Ψαρρά _στην Κεντρκή του Εθνικού. Πάντα στο Εθνικό ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανεβάζει τον «Βασιλικό» τουΑντώνιου Μάτεσι με τον Νικήτα Τσακίρογλου και ο Βασίλης Παπαβασιλείου το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος» με τον Νίκο Καραθάνο.Τέλος, την Τερέζ Ρακέν» του Εμίλ Ζολά θα σκηνοθετήσει στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν η Αθανασία Καραγιαννοπούλου με την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο.

No comments: