Monday, September 5, 2011

Κλασικές τραγωδίες στο πανί από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Οι θεατρόφιλοι της Αθήνας αυτές τις μέρες δεν δίνουν ραντεβού έξω από κάποια θεατρική αίθουσα, αλλά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στον Κεραμεικό. Ο λόγος; Δεν είναι άλλος από το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα προβολών που έχει ετοιμάσει το «1ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αθήνας: Οι τραγικοί μύθοι σήμερα».
Στον κινηματογράφο «Λαΐς», στη θερινή αίθουσα, βρίσκουν θέση οι κλασικές μεταφορές τραγωδίας στην κινηματογραφική οθόνη Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Ενώ οι μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις προβάλλονται στην πιο σκοτεινή και άρα πιο... «θεατρική» χειμερινή αίθουσά του. Πρόκειται για υλικό που σπάνια προβάλλεται και που παραχώρησε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ερευνα και την Τεκμηρίωση Παραστάσεων Αρχαίου Δράματος.
Απόψε, στις 9 μ.μ., προβάλλεται η μεταφορά του μύθου της «Φαίδρας» (1961) από τον Ντασσέν με τη Μελίνα. Ενώ αμέσως μετά (στις 10 μ.μ.) στην «Κραυγή Γυναικών» (1978) του Ντασσέν συναντάμε και πάλι τη Μελίνα, που εδώ συνδιαλέγεται με την Ελεν Μπέρνστιν. Σε διαφορετικό στιλ, οι «Σημειώσεις για μια αφρικανική "Ορέστεια"» (1970) του Παζολίνι καταπιάνονται με την ιδέα του σκηνοθέτη για μια κινηματογραφική μεταφορά της «Ορέστειας» τοποθετημένη στην Αφρική της δεκαετίας του '60 (αύριο Τρίτη, στις 9 μ.μ). Ακολουθεί στις 10 μ.μ. η «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη, (1962) με την Ειρήνη Παππά.
Ενώ την Τετάρτη προβάλλεται μια άλλη «Ηλέκτρα», η μεταφορά του Μίκλος Γιάντσο (Miklos Jancso), που συνδυάζει τον πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό με την αισθητική και εικαστική αρτιότητα.
Επιπλέον, θα παρουσιαστούν ακόμη τρεις ιστορικές κινηματογραφημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα. Πρόκειται για τις πρωτοποριακές «Βάκχες» του Klaus Michael Grueber από τη Schaubuhne του Βερολίνου του 1974 (Τετάρτη στις 9 μ.μ.). Απόψε παρουσιάζεται η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από το Theatre National de Chaillot, σε σκηνοθεσία του Antoine Vitez, το 1986, με σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Κόκκου, σε τηλεσκηνοθεσία του Hugo Santiago. Ενώ αύριο θα προβληθεί η «Μήδεια» του Yuko Ninagawa από το θέατρο Τόχο, μαγνητοσκοπημένη από την ΕΡΤ στο Ηρώδειο το 1984.
* Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κεραμεικός, τηλ.: 210-3609695).

No comments: